Narodno pozorište Niš organizuje sastanak međunarodne  pozorišne asocijacije ,,7 plus“ koji će se održati  08. septembra sa početkom u 12.00 u New City Hotel-u,  drugog festivalskog dana ,,Teatra na raskršću”, a dan nakon premijernog izvođenja predstave ,,Čudo Svetog Georgija”, koja je i prvi zajednički projekat asocijacije.

Sastanku će prisustvovati čak 12 članova iz asocijacije koji dolaze iz 7 zemalja.

Članovi iz Litvanije su Olga Polevikova i Vladimir Gurfinkel, predstavnici  Teatra Rusdrama iz Vilnjusa;  članovi iz Rusije Tatjana Trojanskaja, predstavnica Teatra ,,Masterskaja” iz Sankt Peterburga, kao i Tatjana Cvetkova  i Ala Judina, predstavnice Teatra na Vasilevskom iz Sankt Peterbura;  članovi iz Bugarske Vasilka Bumbarova i Vasil Vasilev, predstavnici Dramsko-lutkarskog teatra ,,Ivan Radoev” iz Plevena. Iz Rumunije dolazi Bogdan Kostea, predstavnik teatra ,,Joan Slaviči” iz Arada; iz Estonije Filip Los, predstavnik Vene Teatra iz Talina;  iz Severne Makedonije, Skoplja glumac  Dejan Lilić, a  iz Srbije Spasoje Ž. Milovanović, predstavnik Narodnog pozorišta Niš.

Pozorišna asocijacija ,,7 plus“ je osnovana pre dve godine Plevenu u Bugarskoj, a čine je  pozorišta iz sledećih zemalja:  Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Rumunija,Severne Makedonije, Bugarske i Srbije. Ova pozorišna grupacija ima za cilj otvoranje kulturnih prostora za ostale članove, razmenu umetnika i autora, kao i produkciju zajedničkih projekata sa posebnim akcentom na mlade reditelje i savremenu dramaturgiju. Asocijacija je otvorena za nove članove što i simbolizuje reč ,,plus“ u samom nazivu.

Narodno pozorište Niš kao jedini predstavnik srpskog teatra u ovoj asocijaciji na ovaj način otvara nove kulturne  prostore, razvija međunarodnu saradnju i time unapređuje svoje umetničke kapacitete.

 


Scroll