U Narodnom pozorištu Niš, danas je održana konferencija za novinare povodom premijere predstave “1789”, koja će premijerno biti odigrana u sredu 11. marta sa početkom u 20 časova, čime će zvanično biti otvoren drugi po redu Internacionalni pozorišni festival “Teatar na raskršću”, koji će trajati do 19. marta. Prisutnim novinarima prvi se obratio direktor Narodnog pozorišta Niš, Spasoje Ž. Milovanović, zatim i reditelj Hadi Kurić, po čijem tekstu je i rađena predstava.

Reditelj o predstavi kaže sledeće: “U našoj predstavi “1789” narod sa svojim patnjama i stremljenjima ostaje uvek u drugom planu. Bavimo se iznad svega vođama, jer bez njihovih odluka, jedna takva krvava i bespoštedna revolucija, kao što je bila Francuska, ne bi se dogodila. Lideri su ti koji greše u proceni, navode, manipulišu, indoktriniraju ili odlučuju da koriste nasilje kada smatraju za shodno. Kakve mračne motive mogu da kriju sve te osobe koje se u nekom istorijskom momentu usude da se stave na čelo svojih naroda? Kakve želje, nade, komplekse ili strahove imaju?”

U predstavi igraju: Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Aleksandar Marinković, Danilo Petrovič, Nađa Nedović Tekinder, Miloš Cvetković, Jovana Golubović k.g. i Bratislava Milić k.g.


Scroll