Niško pozorište će u narednih nedelju dana, gostovati sa predstavom Aleksandra Mihailovića „U čije ime“, u režiji Milana Karadžića, na scenama pozorišta u Kikindi, Novom Sadu i Somboru. Ova mini turneja, na severu zemlje, koja će trajati od 15.12. do 17.12.2018. godine, planirana je u okviru saradnje, koje Niško narodno pozorište ima sa drugim pozorištima.
Narodno pozorište Kikinda, uzvratići posetu, odmah u utorak 18.12. sa predstavom „Kauboji“ po tekstu Saše Anočića, u režiji Kokana Mladenovića.
Predstava „U čije ime“ je svoju premijeru u Nišu imala u novembru 2017. godine i jedna je od najgledanijih predstava na repertoaru pozorišta. Nedavno je na festivalu pozorišnih praizvedbi u Aleksincu, dobila dve glumačke nagrade i to Nataša Stanković kao mlada glumica i Aleksandar Marinković za najbolju mušku ulogu.
„U čije ime“ je istinita dramatična priča o streljanim glumcima Narodnog pozorišta Niš, nakon oslobođenja Niša 1946. godine. Ona na topao i životan način progovora o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena. Večita dilema o izboru strane, ali i o slobodi umetnika koji se u turbulentnim vremenima bori umetnošću i za umetnost, tema je koja snažno korespondira sa vremenom u kojem živimo.

Predstava „Slikarke“ Hristine Mitić, u režiji Stevana Bodrože, gostuje u utorak, 18.12.2018. godine u 20 sati na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.
Drama „Slikarke” sačinjena je od triju priča koje su povezane istom temom – spremnošću na žrtvu žena koje su odabrale da se bave umetnošću, bez obzira u kom vremenu da žive. Uvodna priča je iz vremena današnjeg i govori o borbi jedne devojčice za sopstveni put i sopstvene snove, uprkos željama njene porodice. Okosnica drame su životne priče dveju poznatih slikarki, Džordžije O’Kif i Nadežde Petrović. Iako sa različitih prostora i iz različitih vremena, obe su žrtvovale mnogo – Džordžija O’Kif porodični život zarad umetnosti, a Nadežda i život i umetnost zarad borbe za svoju zemlju.
U predstavi glume: Evgenija Stanković, Vesna Josipović, Katarina Arsić, Jasminka Hodžić i Aleksandar Krstić.


Scroll