Narodno pozorište Niš je uveliko u pripremi drugog „Teatra na raskršću“.

Festival daje priliku da se sve estetske, kulturološke i svake druge sličnosti i različitosti ispolje u svom punom kapacitetu i bez ikakvih ograničenja. Samim tim se nadamo da će Festival biti beskrajno uzbudljiv i zanimljiv. Sudeći po prvim reakcijama – na dobrom smo putu.

Pokrovitelj 2. „Teatra na raskršću“ je Predsednik Republike Srbije, dakle, institucija Predsednika, koju u ovom trenutku zastupa Aleksandar Vučić. Narodno pozorište Niš se iskreno nada da će se i 3. i 303. „Teatar na raskršću“ održati pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije. Pokroviteljstvo je, kako stoji na zvaničnim veb stranicama svakog predsednika svake države, protokolarnog karaktera i izraz je razumevanja važnosti jednog događaja za dobrobit najšire zajednice. Koristimo priliku da se još jedanput zahvalimo Predsedniku Republike Srbije na prepoznavanju „Teatra na raskršću“ kao festivala koji takvu mogućnost pruža.

Narodno pozorište Niš je duboko uvereno da pozorište, kao iskazna i gradivna svest društva, ne može i ne sme da povlađuje dnevnom ukusu i politici, nego da, s obzirom na svoju kulturnu i prosvetiteljsku misiju, treba da uzdiže horizont očekivanja publike na najviši estetski i etički nivo. Pozorište je izraz civilizacijskog dostignuća jednog društva i dostupno je svima.

Vrata Narodnog pozorišta Niš i festivala „Teatar na raskršću“ otvorena su za sve ideje koje doprinose povezivanju različitosti, podstiču na razmišljanje o poštovanju drugih, promovišu pozitivne vrednosti i etiketiraju nedostatake savremenog društva, polemišu sa prošlošću i sadašnjošću, a u cilju stvaranja bolje budućnosti i trajnih vrednosti od značaja za našu zajednicu i region. Otuda je selekcija Festivala koncipirana na predstavama koja tematizuju pitanja sloboda, kako u pozorišnom, tako i u izvanpozorišnom prostoru, a Tribina Festivala još dodatno proširuje ovaj diskurs.

Svaki saradnik i gost Narodnog pozorišta Niš i festivala „Teatar na raskršću“ je pozvan iz najčistijih umetničkih razloga. Politički teatar postoji samo u granicama teatarskog dejstva. Sve ostalo je teatralizacija društva.

Dobro došli u Narodno pozorište Niš i na festival „Teatar na raskršću“.

 

Direktor Narodnog pozorišta Niš i festivala „Teatar na raskršću“
Spasoje Ž. Milovanović


Scroll