Predstava „Dekameron“ , pozorišne koprodukcije JU Kulturnog centra Bar („Barski ljetopis“), Gradskog pozorišta Podgorica i Narodnog pozorišta Niš, po dramatizaciji Stevana Koprivice a u režiji Dejana Projkovskog, premijerno će biti izvedena u petak, 28. jula na Letnjoj sceni Doma kulture sa početkom u 21.30.

Delo ,,Dekameron“ Đovani Bokača pripada samom vrhu evropske srednjovekovne književnosti i uvodi nas u priču koja se odvija u periodu kuge koja hara Evropom, donoseći milione mrtvih i bezizlaznu situaciju. Smeštena u okrutno vreme 1348. godine, predstava nas vodi u svet socijalne izolacije, gde je preživljavanje jedini imperativ. Upravo tu, u izolaciji, grupa mladih ljudi pokušava odoleti bolesti i smrti kroz pričanje priča, uživanje u životu i traženje sreće usred apokaliptičnih okolnosti.

Scenograf predstave je Valentin Svetozarev, kostimograf Marija Pupucevska, kompozitor Goran Trajkoski, a za scenski pokret i koreografiju zadužena je Tamara Vujošević-Mandić.
Korepetitor je Renata Perazić, asistent reditelja Branka Knežević, a dramaturg-saradnik
Sašo Dimoski.

U predstavi igraju glumci Miloš Pejović, Sanja Krstović, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Dušan Kovačević, Maja Vukojević-Cvetković, Pavle Popović, Una Lučić, Stefan Vuković, Lara Dragović, Evgenija Stanković, Dragana Jovanović i Dragiša Veljković.

Niška publika premijerno će moći da pogleda ovu predstavu 10. septembra u okviru programa 4. festivala ,,Teatar na raskršću“.


Scroll