U Gradskom pozorištu Podgorica, počeo je rad na predstavi ,,Dekameron“, Đovanija Bokača, u režiji Dejana Projkovskog, koja će premijerno biti izvedena 28. jula na ovogodišnjem festivalu Barski ljetopis. Ovaj projekat predstavlja koprodukciju Narodnog pozorišta Niš, Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta Podgorica.

Predstava će premijerno biti izvedena pred niškom publikom na 4. festivalu ,,Teatar na raskršću“, koji će biti održan od 4. do 11. septembra ove godine.

Dekameron  (što u prevodu znači Deset dana) smatra se jednim od najznačajnijih dela  italijanske  i evropske književnosti. Čini ga zbirka od 100  novela , nastala od 1350. do 1353. godine. Sve priče su povezane jednom okvirnom koja govori kako su se sedam devojaka i tri mladića sklonili od  kuge  koja je harala Firencom  i proveli 10 dana tako što je svaki dan svako ispričao po jednu priču.

To je srednjovekovni alegorijski tekst, a priče su najrazličitijeg karaktera – od erotskih do tragičnih. Svaka priča je prožeta porukom da treba uživati u svakom trenutku života, kao i kritikom raznih društvenih pojava tog doba. Ovo veliko umetničko delo, iako sa elementima zabavnog karaktera, predstavlja važan istorijski dokument života u  14. veku .

 


Scroll