Digitalizacijom operskih aranžmana, audio-vizuelnih snimaka, muzike i scenskih elemenata, opera ,,Na uranku” biće odigrana u Narodnom pozorištu u Nišu u sredu, 7. juna u 20 sati. Kako su rekli iz Pozorišta digitalizacijom manjih opera žele da šire kulturno nasleđe i umetnička dela učine dostupnim publici.

Iz Narodnog pozorišta kažu da tehnološki napredak ima ključnu ulogu u oblikovanju iskustva i pristupu umetnosti, a opera, kako su rekli, suočava se sa izazovima, ali i potrebama savremene publike.

Tradicionalno gledajući, opera je složena i grandiozna forma izvođenja koja je često bila predstavljana u okvirima elitizma. Međutim, razvojem tehnologije i digitalizacijom, otvara se mogućnost da opera postane dostupnija i privlačnija širem krugu ljudi – rekli su iz pozorišta.

Opera Na uraknku, projekat je rediteljke Jovane Solunović Mitrović i kako je najavljeno, doprinosiće očuvanju kulturnog nasleđa manjih opera, kao i promociji i popularizaciji ovog žanra umetnosti.

Projekat digitalizacije malih operskih formi predstavlja prirodan korak u evoluciji ove umetničke forme. Kroz proces digitalizacije, operski aranžmani mogu biti transformisani u zvuk koji je blizak savremenoj publici. Na taj način, opera se može približiti novim generacijama – rekli su iz Pozorišta.

Opera je nastala u koprodukciji Fakulteta umetnosti u Nišu i Narodnog pozorišta Niš, a u saradnji sa Fakultetom savremenih umetnosti u Beogradu.

Izvor: Južne vesti


Scroll