Srpsko pozorište iz Mađarske održaće turneju u sklopu manifestacije „Nedelje mađarske kulture u Srbiji“
U Narodnom pozorištu u Nišu, u utorak 6.03.2019. godine, u foajeu na spratu, predstaviće se Srpsko pozorište u Mađarskoj, muzičkom dramom „Avala Express“, Tamaša Čeha i Gaze Beremenjija, u režiji Petra Miloševića. Majstor igre je Janoš Degi. U predstavi igraju: Milan Rus, Gabor Lenđel, Branimir Đorđev i Mirko Mitar Krkeljić.
Avala express – ljubavna priča jednog Joze, koji čeka Anu na stanici Keleti. Čeka voz Avala express. Elegija jednom vremenu, jednoj generaciji koja nestaje
Petar Milošević o predstavi: „Prošlo je dvadeset godina od premijere ove predstave. Kako bismo rekli, prošlo je dva puta X – iks (XX). U predstavi se pojavljuju dve važne reči na slovo „X”. Jedna je „express”. „Avala express“ – beogradski voz, koji je 1990. godine bio jedina veza između ratom rascepljene Jugoslavije i ostalog dela sveta. U vreme dolaska voza „Avale express“ na stanicu Keleti peron je bio prepun ljudi, koji su čekali svoje rođake, prijatelje, ljubavi. Tako se 1996. godine sam od sebe rodio naslov i samo je trebalo složiti pesme u neki odgovarajući red: stanica, miris mašinskog ulja, čekaonica…itd. Voz stiže u grad koji se zove Budimpešta.
Prvi koncert na kome su se na srpskom jeziku pevale pesme Tomaša Čeha i Geze Beremenjija, koje je Petar Milošević preveo i adaptirao u muzičku priču sa svojim pošetkom i krajem, održan je 1996. Godine.
Koncert je obnovljen 2016. Godine da bi se obeležila dvadesetogodišnjica prvog izvođenja. Celokupna projekcija rađena je uz saradnju Srpskog pozorišta u Mađarskoj i porodice Tamaša Čeha.

 


Scroll