Na najbolji način počeo je 4. Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera „Teatar na raskršću“. Višeminutni aplauz nakon predstave je to pokazao. A jedan od glavnih “krivaca” za oduševljenje publike u punoj sali Narodnog pozorišta u Nišu bio je Magbet. Tačnije Nebojša Dugalić, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Foto: Miroslav Lavrenčić

 

Značaj festivala u Nišu je velik ne samo za ovaj grad, ovaj kraj, već i za celu Srbiju, smatra Dugalić.

–  Opstajanje ovakvih događaja i ovakvih festivala je potrebno. Mislim da su to poslednje oaze odbrane duha i odbrane umetnosti, ljudskosti. Svako istrajavanje je dobro. Onoliko koliko budemo imali snage da održavamo u životu ovakve događaje, tolliko ćemo i mi sami opstati u životu. Izgurati ovako nešto je pohvalno, a znam koliko je teško i znam šta sve treba uraditi, šta znači samo organizovati, a kamoli pribaviti sve ostalo uz to. Ko u današnje vreme ima entuzijazma da radi sve to, ja mu zaista skidam kapu – kaže Nebojša Dugalić.

 

Međunarodni festival, gde predstavnici teatara iz različitih delova regiona imaju prilike da se pokažu, ali i razmene ideje, dragocen je za Niš.

– Jedino što postoje ograničenja jer sve dosta košta, da se dođe, da se gostuje. Ali, zaista je značajno da postoji neka razmena, stalna razmena periferije i centra i to je uslovno tako. Zapravo, mnogo je važno da se nekako čujemo i razmenimo, i da jedni drugima prinesemo najbolje što umemo – dodaje prvak drame.

 

Niš decenijama unazad tokom jedne letnje nedelje pripada glumcima i to tokom Filmskih susreta, jedinstvenog festivala posvećenog glumačkoj profesiji. Još jedan festival, ovog puta posvećen pozorištu dobrodošao je Nišu, smatra glumac.

– Uvek postoji prostor, koliko god, uvek treba više. I ovo je zaista dragoceno. “Teatar na raskšću” traje već četiri godine i nadam se da će nastaviti neku tradiciju jer je zaista dragocen. Mislim da će, daj Bože da grešim, biti sve teže da održavamo u životu ovakva dešavanja – dodaje Dugalić.

 

Dobitnik brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu smatra da kultura može i treba da pomogne u decentralizaciji.

– Neprirodna je pojava da se stvari dele na centar i periferiju. Prosto je to isti razmak i nama i vama. Treba uraditi sve što se može da dođe do sve frekfentnije razmene da dođe do ljudi da bi i Beograd i centar videli šta se ovde dešava i da gradovi na periferiji imaju priliku da isprate neka važnija pozorišna dešavanja u Beogradu – kaže Dugalić.

 

Ako se po jutru dan poznaje, može se slobodno reći da četvrti Festival “Teatar na raskršću” donosi bogate, raznovrsne pozorišne poslastice.

 

Autor: Ljubica Jocić


Scroll