Narodno pozorište Niš, Kruševačko pozorište i Nišvil džez teatarski festival vas pozivaju na premijeru predstave „Kako vam drago“ po delu Vilijama Šekspira u režiji Nikite Milivojevića u petak, 2.08.2019. godine sa početkom u 20.30 sati, u dvorištu Banovine.

Ovom koprodukcijom, biće otvoren ovogodišnji treći po redu internacionalni Nišvil džez teatarski festival, sa porukom „Tvrđava pobune i provokacije“.

Predstava je rađena u prevodu Velimira Živojinovića i Borivoja Nedića, adaptaciju, režiju i scenografiju, radio je Nikita Milivojević, scenski pokret Amelija Banet, muziku Ada Rovati Brejker, a kostime Marina Vukasović Medenica.

U predstavi glume: Nebojša Vranić, Dragoslav Savić, Sonja Isailović, Zoran Karajić, Miloš Cvetković, Nikola Rakić, Aleksandar Marinković, Maja Vukojević Cvetković, Marija Vidaković, Bojan Veljović, Marko Pavlovski, Ema Stojanović i Stefan Mladenović.

Ova romantična, pastoralna komedija nastala oko 1600. god. prati sudbinu dvoje zaljubljenih mladih, koji su proterani iz svojih domova – Orlanda je oterao zli stariji brat, a Rozalindu stric, koji je prisvojio dvor njenog oca. Ne znajući jedno za drugo, sa svojim pratnjama oboje traže utočište u Ardenskoj šumi, gde se već nalazi proterani Rozalindin otac. Devojka je prerušena u mladića Ganimeda, što dovodi do novih komičnih obrta. Na kraju se sve ipak završava opštim pomirenjem i venčanjem četiri
para.

Kroz priču o sukobu zavađene braće, Šekspir promoviše ljudske vrednosti poput bratske ljubavi, tolerancije i zajedništva, gde svaki problem biva prevaziđen, a negativni likovi se preobraze u dobre najveličanstvenijom od svih čarolija – iskrenom ljubavlju.

Koprodukcija „Kako vam drago“, posle svoje premijere na Nišvilu, imaće svoje premijere i na scenama Niškog narodnog pozorišta i Kruševačkog pozorišta.

Ulaz na premijeru je besplatan, kao i na sve ostale predstave, koje su na programu ovogodišnjeg Nišvil džez teatarskog festivala.


Scroll