Ivana Nedović, istaknuta glumica Narodnog pozorišta Niš, ove godine obeležava 40 godina uspešne karijere premijerom monodrame ,,Tango onlajn”, po tekstu i u režiji njenog supruga i glumca niškog pozorišta Miroljuba Rikija Nedovića, koji je prošle godine proslavio isti jubilej. Sa preko 100 uloga iza sebe, Ivana ističe značaj uloga poput Nine Zarečne u “Galebu” i Isidore u predstavi “Isidora”, za koju je dobila godišnju nagradu pozorišta. Osim toga, Ivana nam otkriva koliko je izazovno igrati monodramu i napominje da je to uzbudljivo putovanje, ali je podrška kolega ključna za uspeh. Više o njenim iskustvima, izazovima i inspiraciji, otkrijte u nastavku intervjua.

 

Ivana Nedović

Foto: Nikola Milosavljević

 

Odigrali ste mnoge značajne uloge kroz vašu bogatu karijeru. Koje uloge su vam posebno prirasle srcu i zašto?

Nemam tačnu evidenciju odigranih uloga, preko 100 uloga svakako… Posebno draga uloga je svakako Nina Zarečna u predstavi “Galeb”, zato što je prva uloga i jedna od prvih nagrada nakon prelaska iz Pozorišta lutaka u angažman Narodnog pozorišta. Zatim uloga Isidore u predstavi “Isidora Dankan” (godišnja nagrada pozorišta), Rozike u “Razvojnom putu Bore Šnajdera”, Božidarke u predstavi “Mala”, Pljuskina u predstavi “Mrtve duše”, uloga majke u predstavi “Sladoled” (nagrada za najbolju žensku ulogu)… Veliko zadovoljstvo i čast mi je svakako bio rad na mjuziklima “Violinista na krovu” (uloga Golde) i “Cigani lete u nebo” (uloga Izegril i majke Zobar). To je za ceo ansambl bio izazov.

 

 

Foto: Nikola Milosavljević

 

Verujem da je izazovno igrati monodramu, s obzirom na to da je glumac na sceni sam, bez podrške ostalih glumaca. Kako uspevate da održite kontinuitet i energiju tokom celog izvođenja?

Izazov je igrati monodramu, biti s publikom “jedan na jedan”. Miroljub Nedović Riki je napisao sjajan tekst, originalan i neobičan za monodramu. Lik koji tumačim ne govori o sebi kroz monološku formu, već o njoj stičemo sliku i upoznajemo je kroz razgovore (onlajn) koje vodi sa drugim učesnicima. Tehnički i glumački zahtevno i uzbudljivo. Zato i stoji napomena da je ovo monodrama sa više lica. Hvala kolegama koji su pristali da mi “sparinguju” u ovom našem poduhvatu.

 

Foto: Nikola Milosavljević

 

Pisac i reditelj monodrame ,,Tango onlajn” je vaš suprug, poznati niški glumac i član ansambla niškog pozorišta, Miroljub Riki Nedović. Kako se vaša međusobna podrška i razumevanje ovde manifestuju i kako to utiče na krajnji umetnički proizvod?

Uvek je benefit kada radite sa nekim sa kim se i privatno dobro poznajete i razumete. Likovi sa kojima plešem tango onlajn mi kao glumici omogućavaju da kroz različite situacije i odnose “pokažem” sva svoja lica. Uzbudljiv, zahtevan i lep glumački zadatak.

 

Foto: Vladimir Stanković

 

Koji su ključni faktori koji su vam omogućili da održite uspešnu karijeru tokom dugog vremenskog perioda?

Ključni faktor uspeha u mom poslu je svakako trajanje. Svaka nova uloga je novi izazov i početak. Biti nov, drugačiji, istraživati, osluškivati, posmatrati, učiti iznova i iznova…

 

Autor: Stanislava Petrović


Scroll