У оквиру главног програма фестивала Театар на раскршћу, вечерас ће у Народном позоришту Ниш бити изведена представа Хрватски пут ка срећи Сатиричког казалишта Керемпух из Загреба, ауторски пројекат Бобе Јелчића. Ово је уједно и прва представа такмичарског дела програма.

Драматург је Дина Вукелић, сценограф Здравка Ивандија Киригин, костимографи Здравка Ивандија Киригин и Ана Паулић и асистент сценографа Ана Паулић. Сарадници при реализацији идеје су Марко Маковичић и Јерко Марчић.

У представи играју Наташа Дангубић, Ана Марас Хармандер, Маја Посавец, Марко Маковичић, Јерко Марчић, Никша Бутијер, Карло Млинар , Озрен Опачић и Инес Бојанић (глас).

,,Прича угрубо прати живот једне дјевојчице (утјеловљује ју Наташа Дангубић), чије је одрастање симболична преслика сазријевања хрватске државе. Нераскидива спона особнога и политичкога елемента у потрази за срећом преиспитује се у комплексним односима унутар обитељи и изван ње уз повијесне трансформације које је Хрватска прошла у протеклих нешто више од стотињак година.

На кључно проблемско питање је ли ово гдје се данас Хрватска налази уопће срећа, представа одговара изазовом, пјесмом српског пјесника Душана Радовића “Освајање среће”, и поруком: Остали смо сами, с Надом“ (Аутор: Е.К./Хина, извор: tportal.hr)

Представа траје 1 сат и 10 минута.

Цена карте за вечерашње извођење је 900 динара.

У оквиру пратећег програма Фестивала, у горњем фоајеу позоришта у 17.00 одржаће се промоција часописа за позоришну уметност СЦЕНА бројеви 1 и 2 за 2022. годину. Учесници су мр Милош Латиновић, гл. и одг. уредник и др Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорја и издавач. Након тога у 18.00 часови следи округли сто поводом јубилеја, 30 година позоришних новина ЛУДУС. Учесници су Татјана Њежић, гл. и одг. уредница, Бојан Муњин, позоришни критичар и новинар, Оливера Милошевић, новинарка и театролошкиња, проф.  др Миливоје Млађеновић, писац и театролог и Наташа Гвозденовић, позоришна критичарка и новинарка.

 


Scroll