U okviru glavnog programa festivala Teatar na raskršću, večeras će u Narodnom pozorištu Niš biti izvedena predstava Hrvatski put ka sreći Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, autorski projekat Bobe Jelčića. Ovo je ujedno i prva predstava takmičarskog dela programa.

Dramaturg je Dina Vukelić, scenograf Zdravka Ivandija Kirigin, kostimografi Zdravka Ivandija Kirigin i Ana Paulić i asistent scenografa Ana Paulić. Saradnici pri realizaciji ideje su Marko Makovičić i Jerko Marčić.

U predstavi igraju Nataša Dangubić, Ana Maras Harmander, Maja Posavec, Marko Makovičić, Jerko Marčić, Nikša Butijer, Karlo Mlinar , Ozren Opačić i Ines Bojanić (glas).

,,Priča ugrubo prati život jedne djevojčice (utjelovljuje ju Nataša Dangubić), čije je odrastanje simbolična preslika sazrijevanja hrvatske države. Neraskidiva spona osobnoga i političkoga elementa u potrazi za srećom preispituje se u kompleksnim odnosima unutar obitelji i izvan nje uz povijesne transformacije koje je Hrvatska prošla u proteklih nešto više od stotinjak godina.

Na ključno problemsko pitanje je li ovo gdje se danas Hrvatska nalazi uopće sreća, predstava odgovara izazovom, pjesmom srpskog pjesnika Dušana Radovića “Osvajanje sreće”, i porukom: Ostali smo sami, s Nadom“ (Autor: E.K./Hina, izvor: tportal.hr)

Predstava traje 1 sat i 10 minuta.

Cena karte za večerašnje izvođenje je 900 dinara.

U okviru pratećeg programa Festivala, u gornjem foajeu pozorišta u 17.00 održaće se promocija časopisa za pozorišnu umetnost SCENA brojevi 1 i 2 za 2022. godinu. Učesnici su mr Miloš Latinović, gl. i odg. urednik i dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i izdavač. Nakon toga u 18.00 časovi sledi okrugli sto povodom jubileja, 30 godina pozorišnih novina LUDUS. Učesnici su Tatjana Nježić, gl. i odg. urednica, Bojan Munjin, pozorišni kritičar i novinar, Olivera Milošević, novinarka i teatrološkinja, prof.  dr Milivoje Mlađenović, pisac i teatrolog i Nataša Gvozdenović, pozorišna kritičarka i novinarka.

 


Scroll