Нишко позориште ће у наредних недељу дана, гостовати са представом Александра Михаиловића „У чије име“, у режији Милана Караџића, на сценама позоришта у Кикинди, Новом Саду и Сомбору. Ова мини турнеја, на северу земље, која ће трајати од 15.12. до 17.12.2018. године, планирана је у оквиру сарадње, које Нишко народно позориште има са другим позориштима.
Народно позориште Кикинда, узвратићи посету, одмах у уторак 18.12. са представом „Каубоји“ по тексту Саше Аночића, у режији Кокана Младеновића.
Представа „У чије име“ је своју премијеру у Нишу имала у новембру 2017. године и једна је од најгледанијих представа на репертоару позоришта. Недавно је на фестивалу позоришних праизведби у Алексинцу, добила две глумачке награде и то Наташа Станковић као млада глумица и Александар Маринковић за најбољу мушку улогу.
„У чије име“ је истинита драматична прича о стрељаним глумцима Народног позоришта Ниш, након ослобођења Ниша 1946. године. Она на топао и животан начин проговора о страдању малог, обичног човека који покушава да опстане у вихору великих друштвених и политичких промена. Вечита дилема о избору стране, али и о слободи уметника који се у турбулентним временима бори уметношћу и за уметност, тема је која снажно кореспондира са временом у којем живимо.

Представа „Сликарке“ Христине Митић, у режији Стевана Бодроже, гостује у уторак, 18.12.2018. године у 20 сати на сцени Београдског драмског позоришта.
Драма „Сликарке” сачињена је од трију прича које су повезане истом темом – спремношћу на жртву жена које су одабрале да се баве уметношћу, без обзира у ком времену да живе. Уводна прича је из времена данашњег и говори о борби једне девојчице за сопствени пут и сопствене снове, упркос жељама њене породице. Окосница драме су животне приче двеју познатих сликарки, Џорџије О’Киф и Надежде Петровић. Иако са различитих простора и из различитих времена, обе су жртвовале много – Џорџија О’Киф породични живот зарад уметности, а Надежда и живот и уметност зарад борбе за своју земљу.
У представи глуме: Евгенија Станковић, Весна Јосиповић, Катарина Арсић, Јасминка Хоџић и Александар Крстић.


Scroll