Ивана Недовић, истакнута глумица Народног позоришта Ниш, ове године обележава 40 година успешне каријере премијером монодраме ,,Танго онлајн”, по тексту и у режији њеног супруга и глумца нишког позоришта Мирољуба Рикија Недовића, који је прошле године прославио исти јубилеј. Са преко 100 улога иза себе, Ивана истиче значај улога попут Нине Заречне у “Галебу” и Исидоре у представи “Исидора”, за коју је добила годишњу награду позоришта. Осим тога, Ивана нам открива колико је изазовно играти монодраму и напомиње да је то узбудљиво путовање, али је подршка колега кључна за успех. Више о њеним искуствима, изазовима и инспирацији, откријте у наставку интервјуа.

 

Ivana Nedović

Фото: Никола Милосављевић

 

Одиграли сте многе значајне улоге кроз вашу богату каријеру. Које улоге су вам посебно прирасле срцу и зашто?

Немам тачну евиденцију одиграних улога, преко 100 улога свакако… Посебно драга улога је свакако Нина Заречна у представи “Галеб”, зато што је прва улога и једна од првих награда након преласка из Позоришта лутака у ангажман Народног позоришта. Затим улога Исидоре у представи “Исидора Данкан” (годишња награда позоришта), Розике у “Развојном путу Боре Шнајдера”, Божидарке у представи “Мала”, Пљускина у представи “Мртве душе”, улога мајке у представи “Сладолед” (награда за најбољу женску улогу)… Велико задовољство и част ми је свакако био рад на мјузиклима “Виолиниста на крову” (улога Голде) и “Цигани лете у небо” (улога Изегрил и мајке Зобар). То је за цео ансамбл био изазов.

 

 

Фото: Никола Милосављевић

 

Верујем да је изазовно играти монодраму, с обзиром на то да је глумац на сцени сам, без подршке осталих глумаца. Како успевате да одржите континуитет и енергију током целог извођења?

Изазов је играти монодраму, бити с публиком “један на један”. Мирољуб Недовић Рики је написао сјајан текст, оригиналан и необичан за монодраму. Лик који тумачим не говори о себи кроз монолошку форму, већ о њој стичемо слику и упознајемо је кроз разговоре (онлајн) које води са другим учесницима. Технички и глумачки захтевно и узбудљиво. Зато и стоји напомена да је ово монодрама са више лица. Хвала колегама који су пристали да ми “спарингују” у овом нашем подухвату.

 

Фото: Никола Милосављевић

 

Писац и редитељ монодраме ,,Танго онлајн” је ваш супруг, познати нишки глумац и члан ансамбла нишког позоришта, Мирољуб Рики Недовић. Како се ваша међусобна подршка и разумевање овде манифестују и како то утиче на крајњи уметнички производ?

Увек је бенефит када радите са неким са ким се и приватно добро познајете и разумете. Ликови са којима плешем танго онлајн ми као глумици омогућавају да кроз различите ситуације и односе “покажем” сва своја лица. Узбудљив, захтеван и леп глумачки задатак.

 

Фото: Владимир Станковић

 

Kоји су кључни фактори који су вам омогућили да одржите успешну каријеру током дугог временског периода?

Кључни фактор успеха у мом послу је свакако трајање. Свака нова улога је нови изазов и почетак. Бити нов, другачији, истраживати, ослушкивати, посматрати, учити изнова и изнова…

 

Aутор: Станислава Петровић


Scroll