У оквиру главног, такмичарског програма фестивала Театар на раскршћу, вечерас ће у Народном позоришту Ниш бити изведена представа Августа Стриндберга Госпођица Јулија, у режији и адаптацији Хариса Пашовића, Опере и театра Мадленианум.

Драматург пројекта је Јелена Палигорић Синкевић , сценограф Александар Денић, костимографи су Ирма Саје и Вања Цирај Џуџа, а композитор је Марко Грубић. Кореограф је Игор Пастор, асистенти режије су Стефан Гајић и Катарина Јовановић,  асистент сценографа је Данило Млађеновић, а асистент костимографа је Вишња Жилић.

У представи играју Aна Рудакијевић, Страхиња Блажић , Мина Павлица, Катарина Брадоњић, Никола Кнежевић , Јован Вељковић , Филип Станковски , Тамара Шустић и Ксенија Репић.

,,Харис Пашовић, редитељ и аутор адаптације оригиналне драме, Стриндбергове натуралистичке трагедије Госпођица Јулија (1888), у њеном новом сценском читању у позоришту Мадленианум, одлучио је да радњу и ликове постави у наше доба (драматург Јелена Палигорић Синкевић). Радња се дешава у Словенији, госпођица Јулија Крајнц је богата Словенка, а у кући њеног оца, поред Жана и Кристине, ликова из полазног текста, служи „хор гастарбајтера”, шест чланова додатне послуге, возачи, коњушари, обезбеђење, чистачи базена… Они су дошли са простора бивше Југославије, из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, у потрази за некаквим бољим животом. Стриндбергов слојевити комад о класним сукобима и непремостивој друштвеној подељености, али и о сложености мушко-женских односа, сукобу између разума и ирационалног у човеку, постао је и гастарбајтерска драма нашег времена“ (Ана Тасић, извор: Политика)

Представа траје 1 сат и 30 минута.

Цена карте за вечерашње извођење је 900 динара.

У оквиру пратећег програма Фестивала, у New City Hotel-у у 12.00, одржаће се трибина ТЕАТАР НА РАСКРШЋУ – ИСТО И/ИЛИ РАЗЛИЧИТО. Учесници трибине су др Душко Љуштина, менаџер у култури, проф. др Влатко Илић, селектор фестивала,  проф. др Ненад Новаковић, менаџер у култури и мр Спасоје Ж. Миловановић, директор фестивала и управник Народног позоришта Ниш.

У Позоришту Лутака Ниш у 18.00, биће изведена дуодрама Ејми Нустбакен и Нуре Садаве  Пробудила сам се без гласа, у режији Тамер Левент, Бу Јапим продукције из Истанбула, Турске.

У представи играју Бурсу Гурек и Дилара Гу.

Пробудила сам се без гласа  је драма писана да нагласи права жена које су отворено или прикривено трпеле угњетавање, жена које нису у стању да се изразе због разних страхова и ограничења које им је друштво наметнуло, ућуткане, претучене, чак хладнокрвно убијене. То је прича о списатељици која преиспитује насиље над женама,  позицију жене у друштву и колико је њен лични живот сличан животу њене управо преминуле мајке.

Цена карте за ову представу је 200 динара, а карте се могу купити на благајни Народног позоришта Ниш.


Scroll