U okviru glavnog, takmičarskog programa festivala Teatar na raskršću, večeras će u Narodnom pozorištu Niš biti izvedena predstava Avgusta Strindberga Gospođica Julija, u režiji i adaptaciji Harisa Pašovića, Opere i teatra Madlenianum.

Dramaturg projekta je Jelena Paligorić Sinkević , scenograf Aleksandar Denić, kostimografi su Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža, a kompozitor je Marko Grubić. Koreograf je Igor Pastor, asistenti režije su Stefan Gajić i Katarina Jovanović,  asistent scenografa je Danilo Mlađenović, a asistent kostimografa je Višnja Žilić.

U predstavi igraju Ana Rudakijević, Strahinja Blažić , Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Nikola Knežević , Jovan Veljković , Filip Stankovski , Tamara Šustić i Ksenija Repić.

,,Haris Pašović, reditelj i autor adaptacije originalne drame, Strindbergove naturalističke tragedije Gospođica Julija (1888), u njenom novom scenskom čitanju u pozorištu Madlenianum, odlučio je da radnju i likove postavi u naše doba (dramaturg Jelena Paligorić Sinkević). Radnja se dešava u Sloveniji, gospođica Julija Krajnc je bogata Slovenka, a u kući njenog oca, pored Žana i Kristine, likova iz polaznog teksta, služi „hor gastarbajtera”, šest članova dodatne posluge, vozači, konjušari, obezbeđenje, čistači bazena… Oni su došli sa prostora bivše Jugoslavije, iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, u potrazi za nekakvim boljim životom. Strindbergov slojeviti komad o klasnim sukobima i nepremostivoj društvenoj podeljenosti, ali i o složenosti muško-ženskih odnosa, sukobu između razuma i iracionalnog u čoveku, postao je i gastarbajterska drama našeg vremena“ (Ana Tasić, izvor: Politika)

Predstava traje 1 sat i 30 minuta.

Cena karte za večerašnje izvođenje je 900 dinara.

U okviru pratećeg programa Festivala, u New City Hotel-u u 12.00, održaće se tribina TEATAR NA RASKRŠĆU – ISTO I/ILI RAZLIČITO. Učesnici tribine su dr Duško Ljuština, menadžer u kulturi, prof. dr Vlatko Ilić, selektor festivala,  prof. dr Nenad Novaković, menadžer u kulturi i mr Spasoje Ž. Milovanović, direktor festivala i upravnik Narodnog pozorišta Niš.

U Pozorištu Lutaka Niš u 18.00, biće izvedena duodrama Ejmi Nustbaken i Nure Sadave  Probudila sam se bez glasa, u režiji Tamer Levent, Bu Japim produkcije iz Istanbula, Turske.

U predstavi igraju Bursu Gurek i Dilara Gu.

Probudila sam se bez glasa  je drama pisana da naglasi prava žena koje su otvoreno ili prikriveno trpele ugnjetavanje, žena koje nisu u stanju da se izraze zbog raznih strahova i ograničenja koje im je društvo nametnulo, ućutkane, pretučene, čak hladnokrvno ubijene. To je priča o spisateljici koja preispituje nasilje nad ženama,  poziciju žene u društvu i koliko je njen lični život sličan životu njene upravo preminule majke.

Cena karte za ovu predstavu je 200 dinara, a karte se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Niš.


Scroll