IN MEMORIAM

 

10. марта 2020. године у 70. години преминуо је глумац Десимир Станојевић, некадашњи члан ансамбла Позоришта на Теразијама у Београду и Народног позоришта у Нишу.

Десимир Станојевић (7. октобар 1950. год. у Нишу – 10. март 2020. у Београду).
Десимир Станојевић је одиграо прву улогу у нишком Народном позоришту 7. октобра од 1969. (Ах, дивљино, у режији Душана Родића). До 1990. одиграо је преко 80 улога (Ђидо – Милић, Ивкова слава – Неко, Вечити студенти – Шеф, Шума – Несрећковић, Зона Замфирова – Мане, Доживљаји Николетине Бурсаћа – Николетина, Дон Жуан се враћа из рата – Дон Жуан, Отац на службеном путу – Отац)…
Од 1990. год. је у ангажману у Позоришту на Теразијама, где је играо преко 30 улога (Грк Зорба – Зорба, Виолиниста на краву – Тевје, Маратонци трче почасни круг – Лаки Топаловић, Ивкова слава – Калча, Три мускетара – Ришеље, Цигани лете у небо – Талимон и отац Зобар, Јубилеј – Првак)… Играо је и у другим позориштима у Београду (Београдско драмско позориште, Позорште Славија, Позориштанце Пуж).
Играо у ТВ серијама, драмама и филмовима домаће и стране продукције (Срећни људи, Сељаци, Село гори а баба се чешља, Бићемо прваци света, Лагер Ниш; RAI – Toulouse Lautrec, Carravagio, Lo scandalo della banca romana, Paura di amare, Restauratore).
Снимио je 5 целовечерњих телевизијских шоу-програма за РТС и РТВ (Нека песма боли, И срушише се лепи снови моји, Вече у театру, Мјузикли за сва времена, Калчине приче, дечије песме), као и 4 албума за ПГП РТС.
Режирао је преко 10 представа (Виолиниста на крову, први мјузикл у историји Нишког позоришта 11.март 2010, Мјузикл Цигани лете у небо 16.децембар 2017, Кафана код сви, Сима се враћа кући, Рибарење на асфалту)…
Учествовао је на 8 фестивала забавне, староградске и дечије музике („Менаџер“ у Београду, „Београдско пролеће“, „Тамбурица“ у Новом Саду, „Нишка јесен“ – двоструки победник).
Добитник је више награда и признања из области позоришта, телевизије и музике.

Комеморација поводом смрти Десимира Станојевића биће одржана у сали Народног позоришта 13. марта у 12 часова.
Опроштај од Десимира Станојевића биће у понедељак 16. марта у 15 часова на Новом гробљу у Београду.


Scroll