ПРЕДСТАВА ЈЕ ПОСВЕЋЕНА  ГЛУМЦУ ДРАГОСЛАВУ САВИЋУ САФИ (1960 – 2021)

 

Иван М. Лалић

Рођен је у Београду 1965. године.

Дипломирао је на Факултету драмских уметности, одсек драматургија.

Аутор је бројних  позоришних драма, од којих су изведене: ,,Пуританска комедија” у НП у Београду; ,,У пламену страсти”, ,,Мој отац у борби против ниткова из свемира” и ,,Љубав у Савамали” на сцени Звездара театра; ,,Роб љубави” и ,,Cuba Libre” у СНП Нови Сад  и ,,Херој нације” у НП Зрењанин.

Представе ,,У пламену страсти” и Херој нације” изведене су на преко 50 сцена у земљи и иностранству.

Добитник је награде за најбољу комедију – Бранислав Нушић за текст ,,У пламену страсти” и Златног ћурана за текстове ,,Херој нације” и ,,Љубав у Савамали”.

Коаутор је ТВ серије ,,Отворена врата” у продукцији Monte Royal pictures и аутор дечије ТВ серије ,,Пилот у трави” у продукцији РТС-а.

 

Реч аутора

Временом, Херој нације, позоришни комад који је писан почетком овог века, постаје све актуелнији. Процес је обично обрнут, те се писци после неког времена након праизведбе комада чак и застиде застарелости дела у односу на време када је писан. У ,,нишком случају” ствари су доведене до екстрема. Драмска матрица комада који се све време поиграва танком линијом између живота и смрти, реалности и оне верзије живота која нам се сервира у медијима, као да је укључила и изненадну смрт сјајног нишког глумца Сафе, који је, припремајући насловну улогу Будимира Животића, преминуо током проба комада за извођење на сцени Народног позоришта Ниш.

Та тужна вест је дала неизбрисив печат представи коју ћете погледати. Ауторски тим и глумачки ансамбл су одлучили да наставе са радом и изађу са премијером управо да би демантовали вест да нас је наш Сафа заиста напустио. Он је ту, са нама, на сцени. Докле је представе, биће и њега.

То је наша верзија у коју једино верујемо. Имамо права да верујемо да је позоришна илузија наша реалност, а живот – заправо сурогат на који не желимо да пристанемо.

Захваљујем управи НП Ниш и сјајном глумачком ансамблу, који је нашао снаге да на заиста величанствен начин заокружи рад на овој представи.

 

У Београду,

маја 2021.

Иван Лалић

 

 

Спасоје Ж. Миловановић

Рођен у Крушевцу 1971. године.

Дипломирао и магистрирао драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. На истом факултету брани докторску тезу. У позоришту ради као драмски писац, драматург, позоришни критичар и театролог. Радио је као директор Драме у Народном позоришту у Београду. Драматург је Крушевачког позоришта и главни и одговорни уредник КПЗ Крушевац. Тренутно обавља дужност управника Народног позоришта Ниш.

 

 

РЕДИТЕЉСКО ЧИТАЊЕ ХЕРОЈА НАЦИЈЕ

Спасоје Ж. Миловановић

Херој нације се бави деградацијом породице, односно њеним отварањем за најширу јавност, све до дезоријентације појединца. Текст са једне стране покушава ако не да проникне, онда да укаже на последице експериментисања с крхкошћу људске психе, жељом за брзопотезном славом и привилегијама те и такве славе, насталих по правилу из метастазирања хаоса и насиља у друштву. С друге стране, иако се бави пропитивањем жеље медија да буду равноправни са реалношћу, да је замене, па чак и да буду реалнији од реалности, даје и назнаке могућности позоришта у стварању једне нове реалности која увлачи и огољава публику у знатижељи за укидањем границе јавног и приватног.

Наша представа управо инсистира на гледаоцу. Она не приказuje стварност варљивих одраза, не нуди никакве одразе, већ полазећи од властите и друштвено-стварносне материјалности, дозвољава да се оне сагледају у једном истом кретању. Тако се пропитивањем функције позоришта поставља питање: да ли је паметно то што је публика рекла?

 

 

 

Гостовање представе “Херој нације” из Годишњака Опере и театра “Мадленианум”

 

Narodno pozoriste Nis

Лица

Будимир Животић – Драган Божа Марјановић, к. г.
Десанка – Снежана Петровић
Љупче – Урош Милојевић, к. г.
Новинарка – Јована Голубовић, к. г.
Погребник – Драгиша Вељковић

ТВ прилог:
Тамара Тасић (Јужне вести), Ана Миленковић (Белами), Јадранка Тасић (НТВ), Милица Вукић (Коперникус) и Драган Стојановић (ТВ Зона).

Media & Reform Centar
Сниматељ и монтажер спота: Бојан Ранђеловић

Contra Dance Studiо
Кореограф: Даница Ничић
Плесачи: Ања Тонса Миловановић, Атина Васовић, Анђелија Ћулибрк, Јана Миленковић, Јана Радојчић, Катарина Лакић, Анастасија Ранчић, Јелена Живковић, Миона Мацић.

Дечко из погребног – Марко Ђорђевић/Драган Николић
Kамерман/Алекса Симоновић – Славиша Филиповић

Путници у аутобусу:
Миодраг Ђорђевић, Снежана Јовић, Катарина Павловић, Ивана Стојановић, Александар Маринковић, Нелица Станков, Давид Јовановић, Душица Младеновић, Богољуб Ђорђевић, Срђан Китановић, Лидија Милосављевић, Павле Рајић, Марин Рајић, Станислава Петровић, Тамара Милосављевић и Драгана Петровић.

Техничка екипа

Инспицијент: Слободан Илић
Дизајн тона: Добрила Марјановић
Дизајн светла: Давид Јовановић
Суфлер: Тамара Милосављевић

Технички директор: Дејан Митић
Мајстор сцене: Славиша Филиповић
Декоратери: Срђан Китановић, Миодраг Ђорђевић, Мића Лазаревић, Раде Пешић
Реквизитер: Марко Ђорђевић
Гардеробери: Душица Младеновић, Марко Динић
Шминкери, власуљари: Љиљана Рашић, Марија Цветановић, Ивана Лазаревић
Кројачки радови: Марина Стевановић, Владимир Пекић
Радионица: Богољуб Ђорђевић, Горан Станковић, Бранислав Николић, Драган Перић
Набавка: Зоран Денчић
Возач: Небојша Шарчевић

Narodno pozoriste Nis
poster
Текст
Иван М. Лалић
Режија
Спасоје Ж. Миловановић
Сценограф и костимограф
Милица Бајић Ђуров
Композитор
Катарина Шандоров
Асистент сценографа и костимографа
Катарина Павловић
Лектор
Наташа Илић
Организатор
Снежана Јовић
Фотографије
Никола Стојановић
Премијера
13. мај 2021.
Scroll