PREDSTAVA JE POSVEĆENA  GLUMCU DRAGOSLAVU SAVIĆU SAFI (1960 – 2021)

 

Ivan M. Lalić

Rođen je u Beogradu 1965. godine.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija.

Autor je brojnih  pozorišnih drama, od kojih su izvedene: ,,Puritanska komedija” u NP u Beogradu; ,,U plamenu strasti”, ,,Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira” i ,,Ljubav u Savamali” na sceni Zvezdara teatra; ,,Rob ljubavi” i ,,Cuba Libre” u SNP Novi Sad  i ,,Heroj nacije” u NP Zrenjanin.

Predstave ,,U plamenu strasti” i Heroj nacije” izvedene su na preko 50 scena u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nagrade za najbolju komediju – Branislav Nušić za tekst ,,U plamenu strasti” i Zlatnog ćurana za tekstove ,,Heroj nacije” i ,,Ljubav u Savamali”.

Koautor je TV serije ,,Otvorena vrata” u produkciji Monte Royal pictures i autor dečije TV serije ,,Pilot u travi” u produkciji RTS-a.

 

Reč autora

Vremenom, Heroj nacije, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. Proces je obično obrnut, te se pisci posle nekog vremena nakon praizvedbe komada čak i zastide zastarelosti dela u odnosu na vreme kada je pisan. U ,,niškom slučaju” stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš.

Ta tužna vest je dala neizbrisiv pečat predstavi koju ćete pogledati. Autorski tim i glumački ansambl su odlučili da nastave sa radom i izađu sa premijerom upravo da bi demantovali vest da nas je naš Safa zaista napustio. On je tu, sa nama, na sceni. Dokle je predstave, biće i njega.

To je naša verzija u koju jedino verujemo. Imamo prava da verujemo da je pozorišna iluzija naša realnost, a život – zapravo surogat na koji ne želimo da pristanemo.

Zahvaljujem upravi NP Niš i sjajnom glumačkom ansamblu, koji je našao snage da na zaista veličanstven način zaokruži rad na ovoj predstavi.

 

U Beogradu,

maja 2021.

Ivan Lalić

 

 

Spasoje Ž. Milovanović

Rođen u Kruševcu 1971. godine.

Diplomirao i magistrirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu brani doktorsku tezu. U pozorištu radi kao dramski pisac, dramaturg, pozorišni kritičar i teatrolog. Radio je kao direktor Drame u Narodnom pozorištu u Beogradu. Dramaturg je Kruševačkog pozorišta i glavni i odgovorni urednik KPZ Kruševac. Trenutno obavlja dužnost upravnika Narodnog pozorišta Niš.

 

 

REDITELJSKO ČITANJE HEROJA NACIJE

Spasoje Ž. Milovanović

Heroj nacije se bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca. Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu. S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog.

Naša predstava upravo insistira na gledaocu. Ona ne prikazuje stvarnost varljivih odraza, ne nudi nikakve odraze, već polazeći od vlastite i društveno-stvarnosne materijalnosti, dozvoljava da se one sagledaju u jednom istom kretanju. Tako se propitivanjem funkcije pozorišta postavlja pitanje: da li je pametno to što je publika rekla?

 

 

 

Gostovanje predstave “Heroj nacije” iz Godišnjaka Opere i teatra “Madlenianum”

 

Narodno pozoriste Nis

Lica

Budimir Životić – Dragan Boža Marjanović, k. g.
Desanka – Snežana Petrović
Ljupče – Uroš Milojević, k. g.
Novinarka – Jovana Golubović, k. g.
Pogrebnik – Dragiša Veljković

TV prilog:
Tamara Tasić (Južne vesti), Ana Milenković (Belami), Jadranka Tasić (NTV), Milica Vukić (Kopernikus) i Dragan Stojanović (TV Zona).

Media & Reform Centar
Snimatelj i montažer spota: Bojan Ranđelović

Contra Dance Studio
Koreograf: Danica Ničić
Plesači: Anja Tonsa Milovanović, Atina Vasović, Anđelija Ćulibrk, Jana Milenković, Jana Radojčić, Katarina Lakić, Anastasija Rančić, Jelena Živković, Miona Macić.

Dečko iz pogrebnog – Marko Đorđević/Dragan Nikolić
Kamerman/Aleksa Simonović – Slaviša Filipović

Putnici u autobusu:
Miodrag Đorđević, Snežana Jović, Katarina Pavlović, Ivana Stojanović, Aleksandar Marinković, Nelica Stankov, David Jovanović, Dušica Mladenović, Bogoljub Đorđević, Srđan Kitanović, Lidija Milosavljević, Pavle Rajić, Marin Rajić, Stanislava Petrović, Tamara Milosavljević i Dragana Petrović.

Tehnička ekipa

Inspicijent: Slobodan Ilić
Dizajn tona: Dobrila Marjanović
Dizajn svetla: David Jovanović
Sufler: Tamara Milosavljević

Tehnički direktor: Dejan Mitić
Majstor scene: Slaviša Filipović
Dekorateri: Srđan Kitanović, Miodrag Đorđević, Mića Lazarević, Rade Pešić
Rekviziter: Marko Đorđević
Garderoberi: Dušica Mladenović, Marko Dinić
Šminkeri, vlasuljari: Ljiljana Rašić, Marija Cvetanović, Ivana Lazarević
Krojački radovi: Marina Stevanović, Vladimir Pekić
Radionica: Bogoljub Đorđević, Goran Stanković, Branislav Nikolić, Dragan Perić
Nabavka: Zoran Denčić
Vozač: Nebojša Šarčević

Narodno pozoriste Nis
poster
Tekst
Ivan M. Lalić
Režija
Spasoje Ž. Milovanović
Scenograf i kostimograf
Milica Bajić Đurov
Kompozitor
Katarina Šandorov
Asistent scenografa i kostimografa
Katarina Pavlović
Lektor
Nataša Ilić
Organizator
Snežana Jović
Fotografije
Nikola Stojanović
Premijera
13. maj 2021.
Scroll