На самом почетку 2023, а у 136. години постојања Народног позоришта Ниш, на Свечаној седници Скупштине Града Ниша поводом 11. јануара, колективу позоришта уручена је награда ,,11. јануар“. Позориште је највише признање Града Ниша потврдило низом изузетних достигнућа, представа и пројеката који су обогатили културну сцену и додатно афирмисали наше позориште и наш град.

Репертоар позоришта обогаћен је премијерним представама Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење), Семе, Декамерон, Брод за лутке, Кокошке, операма Чаробна фрула и На уранку, као и великим бројем репризних представа и гостовања других позоришта из Србије, Северне Македоније, Бугарске, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Румуније.

Организован је и реализован 4. Фестивал позоришта и драме балканског културног простора „Театар на раскршћу“, који од 2022. године име статус манифестације у области културе од значаја за град Ниш. На фестивалу је учествовало 6 представа из Србије и региона у такмичарском програму, а на затварању фестивала премијерно је изведена представа Декамерон, копродукција  Градског позоришта Подгорица, Културног центра Бар – Фестивал Барски љетопис и Народног позоришта Ниш.

У 2023. години, Народно позориште Ниш је гостовало 24 пута на сценама других позоришта у земљи и окружењу (Црна Гора, Бугарска, Северна Македонија, Босна и Херцеговина) и учествовало на  готово свим престижним позоришним фестивалима –  Стеријино позорје (Нови Сад), Дани комедије (Јагодина), Дани Зорана Радмиловића (Зајечар), Јоаким Вујић (Зајечар), Нушићеви дани (Смедерево), Јоакимфест (Крагујевац), Фестивал победника фестивала (Београд, Раковица), Априлски дани смеха (Лесковац), Театар у тврђави (Смедерево), Театар на раскршћу (Ниш), Театар у једном дејству (Младеновац), Балкан театар фест (Димитровград), Массукини дани (Велика Плана), РуТа (Северна Македонија), Театар фест „Петар Кочић“ (Бања Лука), Међународни фестивал малих сцена и монодраме (Источно Сарајево), на којима је на фестивалиа такмичарског типа освојило  следеће награде:

Глумац Народног позоришта Ниш Урош Милојeвић, добио је статуету ,,Ћуран“ за једно од 3 најбоља глумачка остварeња, за улогу Џерија у мјузиклу „Неки то воле вруће“ на Данима Комедије у Јагодини, а награда “Миодраг Петровић Чкаља” и статуета “Јованча Мицић” додељена је екипи представе Неки то воле вруће,  која је добила највишу оцену публике у историји Фестивала – 4,93.

Највиша оцена публике за исту представу успедила је и на Априлским данима смеха у Народном позоришту Лесковац – 4,94.

Представа Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење), освојила је 5 награда на 59. Фестивалу професионалних позоришта Србије Јоаким Вујић — награду за најбољу представу, награду за најбољу режију, награду за сценографију, глумачку награду Милошу Цветковићу за улогу Малог Шаулиса и награду публике.

На 32. Данима Зорана Радмиловића у Зајечару, представа Декамерон добила је Награду за визуелни идентитет “Крстомир Миловановић”.

На 4.  фестивалу Театар на раскршћу ансамблу представе Ноћна фрајла додељена је специјална награда за колективну игру, док је редитељ ове представе Бранислав Мићуновић добитник награде за најбољу режију.

37 чланова/чланица глумачког ансамбла Народног позоришта Ниш у 2023. било је ангажовано као гостујући писац, редитељ, глумац/глумица, организатор, продуцент и/или технички сарадник у раду на представама других позоришта, снимању филмова и ТВ серија, манифестација, фестивала итд.

На челу Заједнице професионалних позоришта Србије као председник је наставио са радом директор Народног позоришта Ниш.

Приближно 60.000 гледалаца је присуствовало представама и програмима Нишког театра.

Ови подаци говоре да је ансамбл Народног позоришта Ниш признат како од стручне, тако и од најшире јавности.

Током 2023. потписан је и протокол о сарадњи с Културним центром Сокобања у корист позоришне уметности и развоја културе Србије.

Најављујемо с радошћу и да се ближи завршетак радова на дугоочекиваној Малој сцени, чиме ће бити отворене нове могућности за уметничко изражавање и интеракцију с публиком.

За наредну годину у плану је 9 нових продукција, 8 драмских и 1 мјузикл — Прасетина на 178 начина, Коштана , Грета, страница 89, Врана у пауновом перју, Ај, Кармела, Да ти ја направим драму. Модерну, Ко се боји Вирџиније Вулф?, Дон Жуан и Сабирни центар.

Захваљујемо на свакој подршци, с надом да смо кроз наше представе и пројекте унели радост и инспирацију у животе наше публике.

Радујемо се новим сусретима, премијерама, фестивалима и сарадњи. Желимо вам срећну Нову годину и Божић!

 

Са оданошћу,

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ НИШ

 

 

 


Scroll