Зграда Народног позоришта, на Синђелићевом тргу, изграђена је је 1939. за Позориште Моравске Бановине. Иницијативу за изградњу нове зграде позоришта дао је Марко Новаковић, тадашњи бан Моравске бановине. Пројекат завршен на 50. годишњицу оснивања позоришта Синђелић израдио је нишки архитекта руског порекла Всеволод Татаринов. Камен темељац постављен је 27. Јуна 1937, а позориште је отворено 1. Јануара 1939. Позоришним комадом Зидање Раванице Милорада Шапчанина.

Зграда је импозантан објекат димензија 54 x 34 м, пројектован у духу модерне. Главни улаз са полукружним степеништем и наткривеним подестом испод балкона на спрату , који држе четири стуба, орјентисан је ка свечаном платоу на проширењу трга према ул. Вожда Карађорђа. Помоћни и технички улази су са источне и западне стране. Са задње, јужне стране позоришта, налази се широка рампа за уношење кулиса.

Позориште има салу у облику амфитеатра са 390 седишта у партеру, на спрату балкон са 156 седишта и четири ложе са по шест седишта на нивоу бине (две са леве, две са десне стране) и две на спрату, два централна фоајеа у партеру и на спрату са претпросторима и гардеробама. Испред велике, покретне бине димензија 14 x 10 м, са надвишењем за дизање кулиса, која је изведена по технолошком пројекту инж. Веље Јовановића, техничког шефа Народног позоришта у Београду, налази се удубљење за оркестар, иза њега друга бина (техничка), иза које је сала за кулисе са директним излазом ка рампи.

Зграда Народног позоришта дограђена је 1946. по пројекту нишког архитекте руског порекла Александра Медеведева. Изнад постојећих гардероба у приземљу, са обе бочне стране позоришта, дограђен је спрат са просторијама за одлагање позоришних костима, а над простором задње бине налази се просторија за пробе, клуб, читаоница и сликарница. Доградња из 1946. извршена је у духу основног пројекта. Доградња из 1946. извршена је у духу основног пројекта. Каснијим адаптацијама (2007) вршена су само ентеријерска и технолошка побољшања.

Scroll