ТАЧНО И НЕТАЧНО

( О “неуступању” сале Народног позоришта Ниш „Грађанским иницијативама“ – Удружењу грађана за демократију и грађанско образовање 10. 12. 2023)

 

Поштовани,

Због исправног информисања јавности о “неуступању” сале Народног позоришта Ниш „Грађанским иницијативама“ – Удружењу грађана за демократију и грађанско образовање 10. 12. 2023, достављамо следеће:

 

Тачно је да је Народно позориште Ниш добило електронско писмо 28. 11. 2023,  од „Грађанских иницијатива“ –  Удружења грађана за демократију и грађанско образовање, са питањем о доступности сале Народног позоришта Ниш „(…) за промоцију иницијативе ПроГлас, кампање за подстицање грађана за излазак на изборе (…) 10. децембра од 12.30 до 15.30 часова. Уколико овај термин није слободан, љубазно вас молимо да нам предложите расположиве термине од 9. до 15. децембра. Такође, замолићу вас да нам пошаљете понуду за изнајмљивање наведене сале.“

 

У усменом разговору са представником „Грађанских иницијатива“,  директор НП Ниш, Спасоје Ж. МИловановић, одговорио је да 10. 12. 2023. НП Ниш, нажалост, није у прилици да уступи салу, јер је сала наведеног датума заузета због припрема и играња представе „Прељубници“, као и да је тада НП Ниш на позоришном фестивалу у Источном Сарајеву са представом „Херој нације“. Такође, директор НП Ниш је обавестио  представника „Грађанских иницијатива“ да је репертоар НП Ниш за децембер 2023. усаглашен 20. новембра 2023, да је њихов упит стигао са знатним закашњењем,  да су .сви термини у децембру опредељени  и да молимо за мало времена како бисмо пробали да пронађемо други термин за уступање сале. Након тог разговора представник „Грађанских иницијатива“  никада  више није контактирао НП Ниш са истим или сличним питањем.

 

Истичемо да Народно позориште Ниш, кад год то не ремети редовне активности позоришта, уступа своју салу другом правном субјекту у складу са законским прописима, о чему сведоче бројни гостујући садржаји изведени на сцени Народног позоришта Ниш, без обзира на њихову националну, верску, расну, родну, политичку или какву другу интрпретацију.

 

Срдачно,

Директор Народног позоришта Ниш

Спасоје Ж. Миловановић


Scroll