Свечано отворена Мала сцена Народног позоришта Ниш.

Церемонија је започета обраћањем директора позоришта Спасоја Ж. Миловановића и потпредседнице Владе Републике Србије и министарке културе Маје Гојковић, која је истакла да је ово прва новоизграђена позоришна сцена у нашој земљи након више деценија, а да је држава инвестирањем 1,27 милиона евра у овај пројекат показала колико су улагање у културу и њена децентрализација битни за укупни квалитет живота у једном граду и држави.

,,Добродошли на једну од златних страница нашег позоришта. Само 9 година после припајања Ниша матици, после готово 500 година под ропстовом Османлијског царства, формирано је Народно позориште Ниш. Најбитније особе Стеван Сремац и Михало Димић, као први управник, формирали су Народно позориште. Од тада до данас оно ради у континуитету. Године 1938. завршена је зграда, 1956. дограђена и од тада до данас никада темељ није сређиван. Зато је ово велики тренутак. Није свакидашња ситуација да се гради позориште” – рекао је Миловановић.

Гојковић је нагласила да се данас исписују нове странице историје и отвара једно значајно поглавље не само за Народно позориште и град Ниш већ и за читаву културну сцену Нишавског округа и наше земље, као и да је почаствована Захвалницом Народног позоришта Ниш, коју јој је уручио директор установе Спасоје Ж. Миловановић, јер је то додатни подстрек за наставак заједничког улагања у културу и развој позоришног живота широм Србије.

„Једно од првих места на позоришној мапи Србије данас постаје богатије за једну нову сцену, на радост глумаца, режисера и других позоришних прегалаца, као и свих грађана овог лепог и културно-историјски изузетно важног града за цео наш народ и државу, поготово ако имамо у виду да је ово прва новоизграђена позоришна сцена у нашој земљи након више деценија“, указала је Гојковић.

Подсећамо, пред сам крај 2022. године почели су и први радови на дугоочекиваној изградњи Мале сцене.

Након свечаног отварања, уследило је извођење представе “Сладолед” Мира Гаврана, у режији Спасоја Ж. Миловановића.

 

            

 


Scroll