У години јубилеја у којој обележава 135. година постојања, Народно позориште Ниш ће сутра, поводом Дана државности Републике Србије, бити одликовано највишим државним признањем – Сретењским орденом првог степена.

Народно позориште Ниш показало се као један од носећих стубова културе града Ниша и југоистока Србије. За 135 година рада извођена су најзначајнија дела српске књижевности, као и најпознатије драме светске књижевности. Позоришни комади су премијерно постављани више од 1500 пута. Само у последње три године, Народно позориште Ниш је имало 23 премијере, одиграло је 237 репризних представа пред 39.660 гледалаца. Посетило је 24 фестивала у земљи и иностранству и угостило 65 представа из земље и региона.

Народно позориште Ниш непрекидно доприноси ширењу културе, промовисању позоришне уметности и државе Србије, редовним учешћем на позоришним фестивалима у земљи и иностранству на којима је освајало и многобројне награде и признања.

Учествовало је у формирању нове интернационалне позоришне асоцијације „7 плус“, коју чине и позоришта из Пољске, Русије, Литваније, Естоније, Македоније, Португалије и Бугарске. Као једини представник српског театра у овој асоцијацији, пред својих јубиларних 135 година постојања, на овај начин отвара нове културне просторе, развија међународну сарадњу и тиме унапређује своје уметничке капацитете.

Град Ниш, држава Србија и балкански културни простор су, захваљујући иницијативи Народног позоришта Ниш, добили престижан позоришни фестивал балканског културног простора „Театар на раскршћу“ 2019. године. Упркос актуелној пандемији и отежаним условима за рад, успешно је реализован и 2. фестивал ,,Театар на раскршћу” септембра 2021, а у претходне две сезоне постављено је 10 премијера, неколико копродукција, од којих је једна међународна и организована су бројна гостовања других позоришта.

Својим постојањем и дугогодишњим радом, Народно позориште Ниш уписало је град Ниш на културну мапу Србије, Балкана и Европе и институција је која оправдано може да понесе највише признање Републике Србије.


Scroll