За крај позоришне сезоне 2021/2022, нишка публика моћи ће да погледа оперу Кармен Жоржа Бизеа, под диригентском палицом Дејана Савића, на Летњој позорници у Тврђави 27. јуна у 20.30. Ову оперу је режирао Иван Вуковић, а премијерно је била изведена у Народном позоришту Ниш 14. и 17. јуна.

Опера Кармен представља заједнички пројекат Нишког симфонијског оркестра, Факултета уметности у Нишу и Народног позоришта Ниш. Покровитељ је град Ниш.

Поред  диригента Дејана Савића, у другој подели диригује Дијана Цветковић, а остатак ауторске екипе чине  и сарадник диригента Зоран Андрић; концерт-мајстори Сања Јовић и Станислава Алађозовски; корепетитори Мина Красић и Анита Здравковић; диригент хора Ивана Мировић. Костимограф је Дејан Гоцић, сценограф је Катарина Павловић, кореограф Ана Казимић, а за сценски покрет задужен је Марко Павловски.

У подели 27. јуна су: Александра Ристић (Кармен, циганка); Саша Арсенков (Дон Хосе, наредник); Марко Милисављевић (Ескамиљо, тореадор); Катарина Симоновић Иванковић (Микаела, девојка са села); Лазар Лазаревић (Моралес, наредник страже); Јелена Јовановић (Фраскита, другарица Кармен); Нена Ђурић (Мерцедес, другарица Кармен); Емил Верзио (Зунига, капетан), Лазар Лазаревић  (Данкаиро, кријумчар); Никола Стаменковић (Ремендадо, кријумчар); Маестрини – Хор Факултета уметности у Нишу (Народ, војници, кријумчари).

Цена карте је 600 динара, односно 400 са попустом за студентне, ђаке и пензионере. Карте се купују на благајни позоришта, а радно време благајне ове недење је од 15.00 до 20.00.

Најпознатије Бизеово дело је свакако опера Кармен настала 1875. године, према истоименом комаду Проспера Меримеа. Премијера ове опере била је потпуни неуспех. Ненавикнута на овакав садржај и на необичну оркестрацију, публика се у почетку досађивала, а касније чак и звиждала и гласно негодовала. Ову катастрофу употпуниле су и лоше критике, које су изашле у штампи следећег дана. Оперу су, међутим, похвалили прави познаваоци музике – Дебиси, Сен-Санс, Чајковски и Брамс, који је одгледао оперу двадесет пута и тврдио да је то најбоља опера икад написана.

Кармен је касније заиста и постигла незапамћен успех и постала најпознатија опера икада, али Бизе то није доживео. Напор који је уложио у настанак и припрему опере, као и велико разочарање због њене пропасти на премијери, били су превелики ударац за њега. Умро је 3. јуна 1875. године, у 36. години, од срчаног удара, само пар месеци после трагичне премијере.


Scroll