Представа “Сан о завичају” (Невиђено фолк сновиђење), Ивана Велисављевића у режији Милана Нешковића, освојила је 5 награда на 59. Фестивалу професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић”, одржаном у Народном позоришту Тимочке крајине “Зоран Радмиловић” у Зајечару — награду за најбољу представу, награду за најбољу режију, награду за сценографију, глумачку награду и награду публике.

 

Стручни жири, који је чинио др Милица Ђуров, сценографкиња (чланица), глумац Младен Кнежевић (члан) и професор др Миливоје Млађеновић, театролог (председник), није скривао своје одушевљење овом представом и на основу седам одгледаних представа у званичном такмичарском програму, донео је следеће одлуке:

 

Награда за сценографију додељена је Марији Калабић, за сценографију у представи “Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење) ”

Само на први поглед, сценографија Марије Калабић је реалистичког, чак натуралистичког смера. Суштински, распоредом у простору појединих битних елемената, те неким детаљима, она боји атмосферу неке надреалне крчме.

 

Глумачку награду Милошу Цветковићу, за улогу Малог Шаулиса у представи “Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење) ”

–  Градећи лик жестоког сеоског момка 21. века Милош Цветковић је уверљиво показао сву раскош свог глумачког талента.

 

Награда за најбољу режију, додељена је Милану Нешковићу за режију представе “Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење) ”

САН О ЗАВИЧАЈУ је позоришна, истинска, узбудљива и редитељски раскошна студија и велика метафора о бесконачној потрази за људском срећом и спокојем.

 

Награда за најбољу представу у целини, додељна је Народном позоришту Ниш за представу Сан о завичају” (Невиђено фолк сновиђење), Ивана Велисављевића у режији Милана Нешковића

 

Глумачки раскошно, редитељски инвентивно и прецизно, визуелно снажно и музички заводљиво, сценско дело САН О ЗАВИЧАЈУ гађа директно у центар емоционалног бића сваког гледаоца.

 

Поред стручног жирија, право гласа имала је и публика чија се одлука о најбољој представи на овогодишњем фестивалу усагласила са одлуком жирија. Награду публике, просечном оценом 9,32, добила је представа “Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење)”.

Ове награде су велико признање за изузетан уметнички допринос представе “Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење) “, која на импресиван начин комбинује иновативан, емотивни приступ и критички однос према стварности.

 

  


Scroll