У оквиру програма „Великих гостовања“ у иностранству Националног драмског позоришта Русије (Александринског театра), који је организовала установа ФГБУК РОСКОНЦЕРТ према Сверуском плану за концерте и гостовања Министарства културе Руске Федерације, на сцени Народног позоришта Ниш биће изведена монодрама „Желим да живим“, истакнутог мајстора руског глумишта Сергеја Паршина у понедељак  25. септембра у 20.00.

Тим поводом биће организован и сусрет директора „Александрински” театра Сергеја Емелианова, заменице градоначелнице Ниша Душице Давидовић, већнице за културу града Ниша Адриане Анастасов и директора Народног позоришта Ниш Спасоја Ж. Миловановића, а у 12.00 у фоајеу позоришта ће бити отворена изложба „Изабране слике руске сцене“. На изложби ће бити представљене дигиталне копије скица завеса и украса за легендарне представе руског Националног драмског позоришта („Александрински“ театар) XIX–XX века, које се чувају у колекцији државног музеја позоришне и музичке уметности у Санкт Петербургу, који је заједнички пројекат Александринског театра и Музеја позоришне и музичке уметности.

Монодрама „Желим да живим“ је четврта соло представа из циклуса „Монолози у царском фоајеу“, истакнутих мајстора театра ,,Александрински”.

Дело се базира на причама Степана Писахова, дневницима Бориса Шергина, одломку из романа Михаила Шолохова „Они су се борили за отаџбину“ и одломку из романа Василија Шукшина „Дошао сам да вам дам слободу“и нуди дубоки увид у разноликост и богатство живота које се једино може изразити песмом, страственом чежњом за немогућим, ономе што би могло бити и романтичном надом да се досегне дуга.

Сергеј Паршин ће сцену делити са бендом који ће додатно обогатити ово јединствено изођење, а публика ће ову једночасовну представу моћи да прати уз титл на српском језику.

 

Национално драмско позориште Русије (Александрински театар)

Александрински театар је најстарије национално позориште Русије. Води историју од прве руске државне стручне драмске трупе, која је основана у Санкт Петербургу према наредби царице Јелисавете Петровне 30. августа 1756. године. Године 1832. трупа је добила зграду у центру Невског проспекта, изграђену према пројекту архитекте Карла Росија. Тада је театар назван Александрински, у част царице Александре Фјодоровне. Ту су се одржале премијере скоро свих главних дела руске драмске класике. Александрински театар има статус националног блага и укључен је у државни збир посебно вредних објеката културне баштине народа Руске Федерације.

Александрински театар је данас велики савремени позоришни комплекс. Репертоар је заснован на делима класичне књижевности у режији водећих редитеља.

Под егидом Александринског театра врши се активност Асоцијације националних позоришта Русије.

Од 2003. године уметнички директор Александринског театра је национални уметник Русије, лауреат државних награда Русије Валериј Фокин.


Scroll