У недељу, 01.03. са почетком у 20 часова, у Народном позоришту Ниш биће одиграна представа “Употреба човека”, по тексту Александра Тишме, у режији Бориса Лијешевића. “Употреба човека” је својеврсно ремек дело Александра Тишме и први пут је рађено као позоришни комад у копродукцији: Новог Тврђава театра, Град театра Будве, Новосадског позоришта и East West Центра из Сарајева.

“Употреба човека” је прича о свету којим је завладала верска, расна, политичка и свака друга нетрпељивост. Лудило се шири, а људи се надају да оно неће стићи до мирољубивог Новог Сада, и да Европа и свет неће дозволити ширење нацизма, те не предузимају ништа иако им све говори да треба бежати и спашавати се. Сигурни су да разум увек на крају надвлада. Главна јунакиња је Вера Кронер, девојка из богате трговачке јеврејске породице, која из господског новосадског живота бива депортована у Аушвиц 1943. са својом породицом али и са осталим јеврејским породицама.

Вера једина преживљава тај стравичан живот и призоре, јер логорско време проводи у “кући радости”, борделу где им сексуалне услуге које пружају СС војницима продужавају живот и одлажу пут у крематоријум. Питање је да ли треба преживети када се цели твој свет распадне и нестане?”

У представи играју: Емина Елор, Југослав Крајнов, Предраг Марјановић, Драгиња Вогањац, Аљоша Ђиђић, Данило Милановић и Душан Вукашиновић.

Цена улазница за представу “Употреба човека” износи 500 динара и могу се купити сваког дана на благајни Народног позоришта.

 

 


Scroll