U nedelju, 01.03. sa početkom u 20 časova, u Narodnom pozorištu Niš biće odigrana predstava “Upotreba čoveka”, po tekstu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića. “Upotreba čoveka” je svojevrsno remek delo Aleksandra Tišme i prvi put je rađeno kao pozorišni komad u koprodukciji: Novog Tvrđava teatra, Grad teatra Budve, Novosadskog pozorišta i East West Centra iz Sarajeva.

“Upotreba čoveka” je priča o svetu kojim je zavladala verska, rasna, politička i svaka druga netrpeljivost. Ludilo se širi, a ljudi se nadaju da ono neće stići do miroljubivog Novog Sada, i da Evropa i svet neće dozvoliti širenje nacizma, te ne preduzimaju ništa iako im sve govori da treba bežati i spašavati se. Sigurni su da razum uvek na kraju nadvlada. Glavna junakinja je Vera Kroner, devojka iz bogate trgovačke jevrejske porodice, koja iz gospodskog novosadskog života biva deportovana u Aušvic 1943. sa svojom porodicom ali i sa ostalim jevrejskim porodicama.

Vera jedina preživljava taj stravičan život i prizore, jer logorsko vreme provodi u “kući radosti”, bordelu gde im seksualne usluge koje pružaju SS vojnicima produžavaju život i odlažu put u krematorijum. Pitanje je da li treba preživeti kada se celi tvoj svet raspadne i nestane?”

U predstavi igraju: Emina Elor, Jugoslav Krajnov, Predrag Marjanović, Draginja Voganjac, Aljoša Điđić, Danilo Milanović i Dušan Vukašinović.

Cena ulaznica za predstavu “Upotreba čoveka” iznosi 500 dinara i mogu se kupiti svakog dana na blagajni Narodnog pozorišta.

 

 


Scroll