Представа ,,Конс: Ново доба“, Прешерновог гледалишча Крањ из Словеније, ауторски пројекат Катарине Морано и Жиге Дивјака, по тексту Сречка Косовела, биће одиграна сутра у 19.30 у оквиру главног програма фестивала ,,Театар на раскршћу“.

 

Режија: Жига Дивјак

Драматург: Катарина Морано

Сценографија и видео: Игор Васиљев

Костим: Тина Павловић

Асистент сценографа: Ана Јохана Шолтен

Музика: Блаж Грацар

Лектор: Барбара Рогељ

Дизајн светла: Давид Орешич

 

ИГРАЈУ:

Весна Јевникар

Весна Пернарчич

Дарја Рajхман

Миха Родман

Блаж Сетникар

Весна Слапар

Аљоша Терновшек

Исток  Драбик  Југ  к.г.

 

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Буди светиљка ако ти је тешко да будеш човек!

Јули 2019. био је најтоплији месец у забележеној људској историји, ниво мора се диже рекордном брзином, животињске врсте изумиру брже него што дишемо, двадесет шесторо људи има више имовине од половине становника планете заједно, а трубе рата се оглашавају и множе, множе, слободе чиле, права падају, људи очајавају. У временима када се будућност чини неизвесним, магловитим привиђењем, можда је потребно направити корак уназад пре него што направите корак напред.

Пројекат Косовел заснован је на проницљивом младалачком сагледавању Сречка Косовела, његовом мрачном, али прецизном приказу пресека времена у коме је живео и невероватној вери у будућност, његовом нагону, ватри, уверењу да ће из пепела разарања настати нешто лепо. Нова Европа. Ако нам се чини да Косовелова дела још увек описују осећај пре-апокалиптичности који је карактеристичан за наше време (свакодневно читамо у новинама да Европа умире) – зашто онда не бисмо могли имати храбрости и воље да замислимо како феникс полеће са огњишта нашег свакодневног живота? Зашто не можемо имати његову веру у будућност? Иако је апокалипса стално присутна у нашим микрокосмосима, ипак више волимо да се држимо онога што знамо, чак и ако нас то чини несрећним, него да се препустимо уништењу.

Пројекат Косовел се неће заснивати на биографији значајне личности, нити ће аутори реконструисати уметнички период у којем је стварао. Требало би да се успостави дијалог са  искром, запретеном у сваком његовом делу. Реч је о нашем времену, о нашој садашњости, која кроз Косовела покушава да се сагледа изван граница нашег времена, ради се о уверењу да није касно за размишљање о Новој Европи… Кад мудрост закаже, можда нас само младалачки ентузијазам може спасити.

Жига Дивјак

 

Цeна картe je 800 динара.

Цeна комплeта карата за главни програм Фeстивала који обухвата укупно сeдам прeдстава (од 08. до 14. сeптeмбра) јe 2800 динара.

Процeдура за улазак на Фeстивал подразумeва:

Прилог потврдe о вакцинацији, у било ком облику или

Сeртификат о прeлeжаном ковиду, али нe старији од 6 мeсeци или

Нeгативан ПЦР, нe старији од 72ч или

Било који брзи антигeнски нe старији од 48ч

За свe посeтиоцe Фeстивала, поликлиника ,,Хуман” ћe омогућити антигeнско тeстирањe у поликлиници по цeни од 700 динара. Купљeна карта сe показујe на увид, а рeзултати стижу у року од пола сата.


Scroll