У Народном позоришту Ниш данас  је одржана конференција за новинаре поводом обележавања јубилеја 135 година постојања премијером представе Хасанагиница и отварањем изложбе позоришних плаката Првих 35 за 135. Премијера ове представе Љубомира Симовића, коју је режирала Исидора Гонцић је вечерас у 20.00, док је отварање изложбе раритетних позоришних плаката у 19.00 у доњем фоајеу позоришта.

Присутнима се најпре обратио директор Народног позоришта Ниш, Спасоје Ж. Миловановић, који је говорио о самом јубилеју, о значају и сарадњи двеју позоришних кућа, на шта се надовезао и директор Народног позоришта Лесковац и првак драме Драган Божа Марјановић и исказао велико задовољство поводом сарадње и рекао како је Хасанагиница најпре ,,прича о љубави, о обесправљеном положају жене и како изгледа када се политика умеша у све то“. На конференцији су говорили и глумци Мина Цоцић, Ивана Недовић, Драгиша Вељковић и Предраг Смиљковић и рекли су нешто више о настанку представе, о актуелности теме и порукама које шаље.

На конференцији су учествовали директор Народног позоришта Ниш Спасоје Ж. Миловановић и директор Народног позоришта Лесковац Драган Божа Марјановић и глумци Мина Цоцић, Ивана Недовић, Сузана Грујић, Предраг Смиљковић, Драгиша Вељковић, Иван Јанковић, Никола Шћепановић и Филип Недељковић.

Поред редитељке, ауторску екипу чине и драматург Ђорђе Косић, сценограф Мина Миладиновић,  композитор Ирена Поповић, костимограф Катарина Павловић, кореограф Јована Иконић, мајстор светла Радомир Стаменковић и лектор Наташа Илић.

У представи играју:

Драган Божа Марјановић (Хасанага), Мина Цоцић (Хасанагиница), Ивана Недовић (Мајка Хасанагина),Филип Радивојевић (Бег Пинторовић), Сузана Грујић (Мајка Пинторовића),  Предраг Смиљковић (Ефендија Јусуф), Драгиша Вељковић (Ахмед), Иван Јанковић (Аскер Суљо), Никола Шћепановић (Аскер Хусо) и Филип Недељковић (Муса).

 

Сутра, 12. марта на репертоару је прва реприза ове представе.


Scroll