U Narodnom pozorištu Niš danas  je održana konferencija za novinare povodom obeležavanja jubileja 135 godina postojanja premijerom predstave Hasanaginica i otvaranjem izložbe pozorišnih plakata Prvih 35 za 135. Premijera ove predstave Ljubomira Simovića, koju je režirala Isidora Goncić je večeras u 20.00, dok je otvaranje izložbe raritetnih pozorišnih plakata u 19.00 u donjem foajeu pozorišta.

Prisutnima se najpre obratio direktor Narodnog pozorišta Niš, Spasoje Ž. Milovanović, koji je govorio o samom jubileju, o značaju i saradnji dveju pozorišnih kuća, na šta se nadovezao i direktor Narodnog pozorišta Leskovac i prvak drame Dragan Boža Marjanović i iskazao veliko zadovoljstvo povodom saradnje i rekao kako je Hasanaginica najpre ,,priča o ljubavi, o obespravljenom položaju žene i kako izgleda kada se politika umeša u sve to“. Na konferenciji su govorili i glumci Mina Cocić, Ivana Nedović, Dragiša Veljković i Predrag Smiljković i rekli su nešto više o nastanku predstave, o aktuelnosti teme i porukama koje šalje.

Na konferenciji su učestvovali direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović i direktor Narodnog pozorišta Leskovac Dragan Boža Marjanović i glumci Mina Cocić, Ivana Nedović, Suzana Grujić, Predrag Smiljković, Dragiša Veljković, Ivan Janković, Nikola Šćepanović i Filip Nedeljković.

Pored rediteljke, autorsku ekipu čine i dramaturg Đorđe Kosić, scenograf Mina Miladinović,  kompozitor Irena Popović, kostimograf Katarina Pavlović, koreograf Jovana Ikonić, majstor svetla Radomir Stamenković i lektor Nataša Ilić.

U predstavi igraju:

Dragan Boža Marjanović (Hasanaga), Mina Cocić (Hasanaginica), Ivana Nedović (Majka Hasanagina),Filip Radivojević (Beg Pintorović), Suzana Grujić (Majka Pintorovića),  Predrag Smiljković (Efendija Jusuf), Dragiša Veljković (Ahmed), Ivan Janković (Asker Suljo), Nikola Šćepanović (Asker Huso) i Filip Nedeljković (Musa).

 

Sutra, 12. marta na repertoaru je prva repriza ove predstave.


Scroll