Млади глумац  Народног позоришта Ниш Урош Милојевић, који се истиче својим талентом и ангажманом, недавно је добио престижну награду „Ћуран“ за једно од три најбоља глумачка остварења на фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини. Ова награда додељена му је за улогу Џерија у мјузиклу „Неки то воле вруће“. Иста представа је добила награду „Миодраг Петровић Чкаља“ и статуету „Јованча Мицић“ за најсмешнију представу по оцени публике, оцењену највишом оценом у историји Фестивала  ̶  4,93 од 5.  Освојене награде су велико признање за целу екипу која је радила на овом мјузиклу, који је већ годину дана распродат за свако извођење и за који се тражи карта више.

У овом интервјуу Урош ће говорити о томе шта за њега значи ова награда, али и о свом погледу на свет глуме. Такође, сазнаћемо у ком жанру се осећа најбоље и чути Урошеве савете за младе људе који желе да се баве глумом.

Добродошли у свет Уроша Милојевића, глумца уникатне експресивности и великог талента!

 

Аутор фотографије: Никола Милосављевић

 

Честитамо на недавно освојеној статуети ,,Ћуран“ на ,,Данима комедије“! Шта за тебе значи ова награда и како се осећаш поводом тога? 

Значи ми много. Ја ову награду за најбоље глумачко остварење доживљавам као потврду да је оно шта радим добро, и да је смислено. Велики ми је то подстрек за даљи рад и бављење комедијом и собом у комедији.

 

Како би описао атмосферу на Фестивалу и какве су реакције публике након мјузикла ,,Неки то воле вруће“?

Атмосфера је као и увек када играмо била сјајна, заиста. Што се публике и реакција тиче, реаговали су на неким новим местима у самој представи, али то је нормално, то је знак да представа ,,дише” и да ми ослушкујемо пулс публике.

 

Аутор фотографије: Славица Љујић

 

Мислим да је већ многима познато да си у току припрема овог мјузикла стално носио штикле на пробама како би се навикао на ход и боље саживео са улогом. Можеш ли још нешто да поделиш у вези са тим како си се припремао за улогу у овом комаду? Колико је заправо важна припрема за глумца?

Сматрам да је припрема увек јако важна. Наравно, добра припрема. Тек онда када поштено урадимо свој део посла, можемо очекивати да једна представа има успеха код публике. За мене је потпуно нормално да сам вежбао на штиклама. То је мени лично створило сигурност у сам ход на штиклама, да бих касније могао да се играм. Џери, кога тумачим, је пре свега ипак један добар, наиван и у тој наивности духовит мушкарац. Логично је да један такав Џери не може да произведе охолу, злу и лошу Дафне. Може бити само још шармантнији у томе како Џери види своју Дафне. Знам, конфузно је, замислите како је мени било. 😀 Свакако, Дафне је постала омиљени лик у свакој причи.

 

Омиљена анегдота са припрема?

Јој, било их је толико, и било је то сад тако давно, ја заиста не могу да се сетим. Али потрудићу се да одговорим овако. Рад на представи ,,Неки то воле вруће“ је једна велика анегдота за себе. А за мене је један од најдивнијих утисака са проба моја гардероба број 43, у којој сам спавао између две пробе, и све колеге из моје гардеробе. Ту су Пера, Матеја, Алекса који су млађи од мене, они су плесачи у представи, али и поред тога што су млађи чували су ме од мене самог, посебно када је у питању моја блага неуротичност.

 

Која ти је била најизазовнија улога до сада и зашто?

Мислим да се одговор сам намеће у твом питању. Џери/Дафне… због свега. Ако се разумемо.

 

Аутор фотографије: Никола Милосављевић

 

Поред мјузикала ,,Неки то воле вруће“ и ,,Цигани лете у небо“, играо си и у комедијама и драмама. У ком жанру се осећаш најбоље?

Моја шоља чаја су апсолутно комедије, водвиљи и мјузикли. Ти жанрови су мени најузбудљивији за рад и то баш зато што је ту неопходно изаћи из зоне комфора. Ја то волим. Мислим да људи то већ знају, али ја обожавам да радим комедије и уживам и томе да насмејем људе кроз свој посао.

 

Како би описао свој стил глуме и на који начин га усавршаваш?

Не знам да ли имам одговор на то питање. Чак не знам ни да ли имам свој начин, али оно што сигурно имам и знам да ме то разликује јесте радост у раду. Чак и онда када ми је тешко или не делим исто мишљење са редитељем о некој теми. Ја сматрам да је живот као такав и дур и мол, дакле, без драме нема добре комедије. Тек кад на црни папир ставите комад белог папира можете видети потенцијал и тачан тренутак за комично, како у животу, тако и у позоришту. Људи се смеју истини. А смех је много већа моћ него што можемо да замислимо. Зато, смејте се животу у лице.

 

Који су твоји даљи планови и пројекти у позоришту и ван њега?

Наш директор има добро и паметно осмишљену репертоарску политику. Тако да, што се позоришта тиче, верујем да он има добре планове за мене. Наравно, ја ћу радити најбоље што умем, као и до сада.

 

Аутор фотографије: Никола Милосављевић

 

Шта би саветовао младе људе који размишљају о каријери у глуми?

Увек саветујем да буду храбри и стрпљиви. Морају сами да предузму не само први корак него да се труде да храбро корачају. Неће им ништа пасти са неба. Саветујем им да се окруже искреним, објективним и поштеним људима, који ће им увек искрено рећи да ли су на добром путу у креирању улоге, или у животу, генерално. И саветујем им да се радују, да ослушкују када се неко шали на њихов рачун. Шала на сопствени рачун је сигуран пут у лечењу сујете.

 

Аутор: Станислава Петровић


Scroll