У сарадњи са Владом Републике Србије, амбасадом Народне Републике Кине у Србији и Институтом за појас и пут, Народно позориште Ниш је домаћин кинеске опере Zhejiang Vu Opera Troupe 29. јануара, која ће бити изведена поводом прославе Кинеске Нове године.

Добродошлица и обраћање званичника Владе Републике Србије, амбасаде Народне Републике Кине у Србији, представника јединице локалне самоуправе и Института за појас и пут почиње у 19:00, а наступ Zhejiang Vu Opera Troupe у 19:15.

Zhejiang Vu Opera Research Institute основан је 1956. године као Zhejiang Vu Opera Troupe. Њихове наступе гледали су чувени кинески лидери Мао Цедунг, Џоу Енлаи, Ђијанг Цемин, Жу Ронгђи, Си Ђинпинг, Ли Кећијанг и многи други. Од 2009. године, Министарство културе и туризма НР Кине поверило је овој трупи мисију гостовања широм света, а њихови наступи су красили бине у Сингапуру, САД, Француској, Аустрији, Немачкој, Португалу, Бразилу, Куби, Перуу, Јужној Африци, Малавију, Замбији, и још 51 држави широм света. Учествујући у културним разменама, трупа је имала више од 300 наступа, а у оквиру пројекта кинеског Министарства културе „Срећна Кинеска Нова година“, оперу је погледало два милиона гледалаца. Једна је од најпопуларнијих кинеских уметничких трупа и сматра се за аутентичног представника културе провинције Џеђанг и целе НР Кине.

Трупу чини 27 уметника, плесача, певача и музичара. Наступ чине оперете које у себи имају садржане црте из сваконевног живота, Започиње перформансом са Морским Змајем, кроз који се на активно учествовање позива и публика, а затим се прича развија кроз низ занимљивих и духовитих обрта. У оквиру опере постоје и две соло деонице, где музичари изводе композиције на Suona и Hui Hu традиционалним инструментима. Wu Opera или Jinhua Opera, има историју дугу преко 500 година. У себи садржи шест различитих вокалних стилова, богат, визуелно допадљив и ефектан начин да дочара свакодневни живот. Од 2008. године је сврстана у национално нематеријално културно богатство.

Наступ траје 1 сат и 45мин, а бесплатне карте за ово извођење могу да се подигну на благајни позоришта. Радно време благајне наредне недеље је од 11.00 до 14.30 и од 17.00 до 20.00.

Улазак у годину Змаја планиран је да кроз низ културних манифестација упозна грађане Србије са богатом културом Народне Републике Кине. Ове активности имају за циљ јачање веза у домену културе и размену вредности између Народне Републике Кине и Републике Србије, промовишући међусобно разумевање, пријатељство и сарадњу у оквиру Иницијативе Појас и пут.


Scroll