Нишко Народно позориште гостоваће 19. фебруара у Звездара театру представом “Лимунација” према тексту Душана Ковачевића и мотивима приповетке Стевана Сремца, у режији Небојше Брадића, која указује на страх од промена и неспремност за њих као највећи проблем друштва.

Сремчева приповетка “Лимунација на селу” објављена је пре више од 120 година, а Ковачевићев комад пре четири деценије, али је то и даље актуелна прича о менталитету људи на овим просторима, односу према власти и тешкоћама које настају када у народу треба да дође до неке промене.

“Прича прати учитеља Срету који долази у једно село у коме жели да покрене промене. У односу на Сремчев конзервативни однос према новим идејама, који се огледа у томе што је Срета у његовој приповетки пун фраза и парола, идеја склепаних од разних идеолошких праваца које се не уклапају у једну могућу слику друштва, Душан Ковачевић у свом комаду помера фокус приче”, навео је редитељ Небојша Брадић у најави представе.

Радња се дешава у другој половини 19. века, у доба када се јављају напредне идеје Светозара Марковића и руских просветитеља.

“С једне стране је конзервативна средина, а с друге, нове идеје. Сремац је био прилично конзервативан и неговао ригидан однос према променама што је присутно и у његовој ‘Лимунацији’. Ковачевић у свом комаду указује на страх од промена и неспремност за њих, као највећи проблем сваког друштва. У његовом фокусу је то сагледано као негативна страна нашег менталитета”, напомиње Брадић, додајући да ту страну препознајемо и данас и да ова комедија спада у оне комаде којима Ковачевић “потказује живот”, а због којих публика хрли у позориште.

Највећу препреку за развој друштва Брадић види у затвореној средини и људима који највише мисле о конкретној добити коју могу да остваре уколико подрже одређену идеју.

“У сталној борби за лични интерес губи се интересовање за будућност читаве заједнице. Међутим, нове идеје ипак доносе појединци. Да нема никаквих промена, вероватно бисмо и ми ходали у истим сукненим панталонама у којима ходају Сремчеви јунаци. Вредности које друштво треба да има, доносе појединци. Рачунати на то да у друштву имамо сто посто свесних појединаца који чине народ и који ће бити фактор развоја, немогућа је мисија. У процентима, то је много мање од 50 посто људи који су заиста спремни да иду напред, ризикују и трпе поразе. Понекад ми се чини да таквих људи има онолико колико и прстију на нашим рукама”, навео је Брадић, који је и сценограф представе.

У динамичној представи “Лимунација” игра чак 16 чланова нишког ансамбла – Дејан Цицмиловић, Драгана Јовановић, Данило Петровић, Александар Маринковић, Александар Михаиловић, Сања Крстовић, Драгослав Савић, Мирослав Јовић, Стефан Младеновић, Мирољуб Недовић, Марко Павловски, Марјан Тодоровић, Катарина Митић, Катарина Арсић, Урош Милојевић и Дејан Гоцић.

Костиме је креирала Марина Вукасовић Меденица, композитор је Зоран Ерић, а сценски покрет радила је Вера Обрадовић.

Премијера представе “Лимунација” била је 1. децембра 2018. на сцени Народног позоришта Ниш, које је за 11. март најавило премијерно извођење “Путујућег позоришта Шопаловић” Љубомира Симовића, у режији Тање Мандић Ригонат.

Том приликом биће обележен и Дан Народног позоришта Ниш и отворен први фестивал “Театар на раскршћу”, којим нишки театар жели да окупи представе професионалних позоришта која делују у оквиру заједничког балканског културног простора.

Фестивал је такмичарски и траје до 19. марта, а Програмски савет чине истакнути позоришни ствараоци из Србије и региона – уз Небојшу Брадића, као председника, ту су и позоришни критичар Александар Милосављевић, театролог Дејан Петковић и писац Дејан Стојиљковић из Србије, те проф. др Дарко Лукић, театролог из Хрватске, глумац Дејан Лилић из Македоније и управник НП Ниш, Спасоје Ж. Миловановић, театролог, који је и селектор фестивала “Театар на раскршћу”.

 

(SEEcult.org)


Scroll