Народно позориште Ниш организује четврти Фестивал драме и позоришта балканског културног простора такмичарског карактера, под називом „Театар на раскршћу“. Фестивал ће се одржати у Нишу од 4. до 10. септембра 2023. године.

Селектор Фестивала доц. мр Спасоје Ж. Миловановић одабрао је шест представа из Србије и земаља у окружењу за главни, такмичарски део Фестивала:

 

Вилијам Шекспир МАГБЕТ, режија Јагош Марковић, Народно позориште у Београду, Србија  (4. септембар);

Ј. Б. П. Молијер ШКРТАЦ, режија Дора Ружђак Подолски, Сатиричко казалиште Керемпух, Загреб, Хрватска (5. септембар);

Александар Поповић, НОЋНА ФРАЈЛА, режија Бранислав Мићуновић, Народно позориште Ниш, Србија (6. септембар);

Иво Андрић ГОСПОЂИЦА, режија и адаптација Ђурђа Тешић, ЈУ Народно позориште Републике Српске, Бања Лука, БиХ / Република Српска (7. септембар);

Бранислав Нушић, ПОКОЈНИК, режија Егон Савин, Црногорско народно позориште и Центар за културу Тиват, Црна Гора (8. септембар);

Сташа Прах, ЛЕПА ВИДА, режија Марјан Нећак, копродукција Гледалишчe Копер – Театро Каподистрија, Словенија и Словенско стално гледалишчe Трст, Италија (9. септембар);

На затварању Фестивала 10. септембра, публика ће имати прилику да премијерно у Нишу погледа представу Ђовани Бокача, ДЕКАМЕРОН, режија Дејан Пројковски, копродукција ЈУ Градско позориштe Подгорица, Црна Гора, Културни центар Бар – Фестивал Барски љетопис, Црна Гора и Народно позориште Ниш, Србија, која ће бити одиграна у част награђених.

Том приликом ће бити и свечано додељене награде за најбољу представу, режију, четири глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјална награда Фестивала. Осим ових, додељују се и награда округлог стола критике и награда жирија новинара.

Поред шест такмичарских представа и представе у част награђених, биће организован и богат пратећи програм који ће накнадно бити објављен: разговори о представама, трибине, промоције књига.

Програмски савет Фестивала чине истакнути позоришни ствараоци из Србије и региона: др Душко Љуштина, менаџер у култури (Загреб, Хрватска); Василка Бумбарова, театролошкиња (Софија, Бугарска); мр Дејан Лилић, првак драме (Скопље, Северна Македонија); мр Милош Латиновић, драмски писац и књижевник (Београд, Србија); др Мирослав Радоњић, театролог (Нови Сад, Србија), у складу са правнилником Фестивала, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, туризмолошкиња и директор Народног позоришта Ниш мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог, који је уједно директор и селектор. 

Стручни жири овогодишњег фестивала чине: проф. др Ненад Новаковић, експерт за електронске медије и менаџмент у култури (БиХ), Ирена Шаровић, балерина, кореографкиња и дипломирана драматуршкиња (Србија), Васил Василев, редитељ и директор Националног театра “Иван Вазов” у Софији (Бугарска), др Милица Бајић Ђуров, сценографкиња и костимографкиња (Србија) и Душан Ковачевић, глумац и продуцент( Црна Гора).

Oд ове године, Фестивал има статус манифестације у области културе од значаја за град Ниш.

Фестивал „Театар на раскршћу“ има за циљ афирмацију сличности и разлика културног идентитета држава и народа који деле исти културни простор, афирмацију државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева, јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности балканског културног простора, као и размену идеја и позоришних пракси.

Scroll