Koprodukcija GMR d.o.o Beograd i Narodno pozorište Niš

 

O predstavi

Sladoled je komedija o životu i iz života koji svaka gledateljka i svaki gledalac poznaje. Uzbudljivo, duhovito i uverljivo predstava prati sudbinu majke i ćerke – od dana ćerkinog polaska u vrtić i majčinog prvog dana na poslu, pa sve do dana u staračkom domu. Jedna za drugom nižu se scene o ljubavi, ženama, muškarcima, porodici, deci… Sladoled je poslastica sa ukusom pozorišta, koju ćete hteli – ne hteli morati da isprobate. A o ukusu ne vredi raspravljati.

Spasoje Ž. Milovanović, reditelj

 

Spasoje Ž. Milovanović (Kruševac, 1971), magistar nauka o pozorištu iz oblasti teatrologije. Kao dramski pisac, dramaturg, reditelj i teatrolog sarađuje sa najznačajnijim pozorištima, festivalima, pozorišnim časopisima, edicijama u Srbiji, regionu i Kanadi.

Stalni je pozorišni kritičar Trećeg programa Radio Beograda i saradnik najznačajnijih pozorišnih časopisa u Srbiji i regionu.

Član je Saveza dramskih umetnika Srbije, predsedništva Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Srbije, Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa, PEN kluba Kanada.

Radio je kao dramaturg Kruševačkog pozorišta i direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Direktor je Narodnog pozorišta Niš od 2018. godine.

Na predlog Theatre of Alberta (Edmonton, Kanada) dobitnik je počasnog zvanja Ambassador Theatre of Alberta, kao i nacionalnog priznanja „Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije“ za izuzetan doprinos kulturi Srbije.

Ovlašćeni je sudski veštak za dramsku umetnost, kao jedini u državi Srbiji.

 

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961) dramski pisac i pripovedač.

Najizvođeniji je savremeni hrvatski pisac. Njegova dela su prevedena na više od 30 jezika, a izvedeno je oko 250 predstava u pozorištima širom sveta.

Dobitnik je dvadesetak književnih i pozorišnih nagrada u zemlji i inostranstvu, a među njima i nagrade Central European Time (1999), koja se dodeljuje najboljim srednjoevropskim piscima za celokupan opus. Jedini je živi pisac u svetu kome je posvećen festival – Gavranfest, koji se pre nekoliko godina iz Slovačke preselio u Poljsku.

Objavio je sedam romana, osam knjiga za mlade, autor je scenarija za film Djed i baka se rastaju, a najizvođeniji pozorišni tekstovi su: Kreontova Antigona, Noć bogova, Ljubavi Džordža Vašingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Najduži dan Marije Terezije, Kraljevi i konjušari, Šekspir i Elizabeta, Pacijent doktora Frojda, Muž moje žene, Kad umire glumac, Zaboravi Holivud, Sve o ženama, Vozači za sva vremena, Hotel Vavilon, Kako ubiti predsednika, Zabranjeno smejanje i Nora danas.

Bio je osnivač i stalni pisac Epilog Teatra, a 2002. sa suprugom, glumicom Mladenom Gavran, pokreće Teatar GAVRAN.

Živi i radi u Zagrebu.

Narodno pozoriste Nis

Lica

Majka - Ivana Nedović
Ćerka - Nađa Nedović Tekinder

Tehnička ekipa

Rukovodilac tehnike: Ljubiša Živković
Inspicijent: Dobrila Marjanović
Sufler: Aleksandra Vukov
Asistent scenografa i majstor scene: Slaviša Filipović
Svetlo: Nemanja Pavlović
Dekorateri: Marin Rajić, Mića Lazarević, Miodrag Đorđević, Radovan Živković, Radomir Pešić, Dragan Dinić, Srđan Kitanović
Rekviziter: Dragan Nikolić
Garderober: Dušica Mladenović
Šminkeri, vlasuljari: Ljiljana Rašić, Marija Pešić, Ivana Lazarević
Slikarski radovi: Katarina Filipović
Krojački radovi: Marina Stevanović, Vladimir Pekić
Nabavka: Zoran Denčić
Vozač: Nebojša Šarčević

Narodno pozoriste Nis
poster
Pisac
Miro Gavran
Reditelj i scenograf
Spasoje Ž. Milovanović
Kostimograf
Katarina Filipović
Izbor muzike, dizajn zvuka i video radovi
Slobodan Ilić
Dizajn svetla
Dejan Mitić
Lektor
Nataša Ilić
Organizator
Miljana Nenadov
Producent
Dragoslav Gane Pecikoza
Premijera
9. februar 2019.
Scroll