Копродукција ГМР д.о.о Београд и Народно позориште Ниш

 

О представи

Сладолед је комедија о животу и из живота који свака гледатељка и сваки гледалац познаје. Узбудљиво, духовито и уверљиво представа прати судбину мајке и ћерке – од дана ћеркиног поласка у вртић и мајчиног првог дана на послу, па све до дана у старачком дому. Једна за другом нижу се сцене о љубави, женама, мушкарцима, породици, деци… Сладолед је посластица са укусом позоришта, коју ћете хтели – не хтели морати да испробате. А о укусу не вреди расправљати.

Спасоје Ж. Миловановић, редитељ

 

Спасоје Ж. Миловановић (Крушевац, 1971), магистар наука о позоришту из области театрологије. Као драмски писац, драматург, редитељ и театролог сарађује са најзначајнијим позориштима, фестивалима, позоришним часописима, едицијама у Србији, региону и Канади.

Стални је позоришни критичар Трећег програма Радио Београда и сарадник најзначајнијих позоришних часописа у Србији и региону.

Члан је Савеза драмских уметника Србије, председништва Удружења драмских писаца Србије, Удружења књижевника Србије, Међународног удружења позоришних критичара и театролога, ПЕН клуба Канада.

Радио је као драматург Крушевачког позоришта и директор драме Народног позоришта у Београду. Директор је Народног позоришта Ниш од 2018. године.

На предлог Тheatre of Alberta (Едмонтон, Канада) добитник је почасног звања Ambassador Theatre of Alberta, као и националног признања „Златна значка Културно-просветне заједнице Србије“ за изузетан допринос култури Србије.

Овлашћени је судски вештак за драмску уметност, као једини у држави Србији.

 

Миро Гавран (Горња Трнава, 1961) драмски писац и приповедач.

Најизвођенији је савремени хрватски писац. Његова дела су преведена на више од 30 језика, а изведено је око 250 представа у позориштима широм света.

Добитник је двадесетак књижевних и позоришних награда у земљи и иностранству, а међу њима и награде Central European Time (1999), која се додељује најбољим средњоевропским писцима за целокупан опус. Једини је живи писац у свету коме је посвећен фестивал – Гавранфест, који се пре неколико година из Словачке преселио у Пољску.

Објавио је седам романа, осам књига за младе, аутор је сценарија за филм Дјед и бака се растају, а најизвођенији позоришни текстови су: Креонтова Антигона, Ноћ богова, Љубави Џорџа Вашингтона, Чехов је Толстоју рекао збогом, Најдужи дан Марије Терезије, Краљеви и коњушари, Шекспир и Елизабета, Пацијент доктора Фројда, Муж моје жене, Кад умире глумац, Заборави Холивуд, Све о женама, Возачи за сва времена, Хотел Вавилон, Како убити председника, Забрањено смејање и Нора данас.

Био је оснивач и стални писац Епилог Театра, а 2002. са супругом, глумицом Младеном Гавран, покреће Театар ГАВРАН.

Живи и ради у Загребу.

Narodno pozoriste Nis

Лица

Мајка - Ивана Недовић
Ћерка - Нађа Недовић Текиндер

Техничка екипа

Руководилац технике: Љубиша Живковић
Инспицијент: Добрила Марјановић
Суфлер: Александра Вуков
Асистент сценографа и мајстор сцене: Славиша Филиповић
Светло: Немања Павловић
Декоратери: Марин Рајић, Мића Лазаревић, Миодраг Ђорђевић, Радован Живковић, Радомир Пешић, Драган Динић, Срђан Китановић
Реквизитер: Драган Николић
Гардеробер: Душица Младеновић
Шминкери, власуљари: Љиљана Рашић, Марија Пешић, Ивана Лазаревић
Сликарски радови: Катарина Филиповић
Кројачки радови: Марина Стевановић, Владимир Пекић
Набавка: Зоран Денчић
Возач: Небојша Шарчевић

Narodno pozoriste Nis
poster
Писац
Миро Гавран
Редитељ и сценограф
Спасоје Ж. Миловановић
Костимограф
Катарина Филиповић
Избор музике, дизајн звука и видео радови
Слободан Илић
Дизајн светла
Дејан Митић
Лектор
Наташа Илић
Организатор
Миљана Ненадов
Продуцент
Драгослав Гане Пецикоза
Премијера
9. фебруар 2019.
Scroll