Komedija o gubitku identiteta, bukvalnom i simboličnom, sa likovima koje prepoznajemo iz naše tabloidne štampe i sa glamuroznih društvenih događaja. Oštra i nadasve duhovita satira o tranziciji, njenim herojima i žrtvama, iz perspektive novopečenih „kontroverznih biznismena“ i „društevne elite“, koja sve više svoju novu ulogu oseća kao preveliko breme sa kojom nije u stanju da se nosi.

 

ALEKSANDAR GALIN

Aleksandar Galin je jedan od vodećih ruskih dramaturga, scenarista, pozorišnih i filmskih reditelja. Autor je više od trideset predstava među kojima su: „Zid“, „Retro“, „Istočna tribina“, „Bibliotekar“, „Zvezde jutarnjeg neba“, „Sirena i Viktorija“, „Konkurs“…

Tekstovi Aleksandra Galina postavljeni su na preko dvesta scena u pozorištima širom Rusije, ali i u nekim od najpoznatijih svetskih pozorišta: MHT, „Rojal Šekspir teatar“, Teatar „Odeon“ u Parizu, Šilerovo pozorište u Berlinu…

Dobitnik je prestižnih nagrada.

Vlada SAD nagradila ga je ordenom „Ambasador umetnosti“, a njegov tekst „Zvezde jutarnjeg neba“ uključen je kao obavezno gradivo pozorišnog obrazovnog programa u Americi.

Živi sa suprugom na relaciji Moskva–Njujork.

 

Biografija Vasil Vasilev

VASIL VASILEV je poznati bugarski reditelj i bivši zamenik ministra kulture Bugarske. Bio je dugogodišnji direktor Dramskog pozorišta u Loveču a danas je upravnik Dramsko-lutkarskog pozorišta „Ivan Radoev“ u Plevenu.

Režirao je predstave širom Bugarske: u Sofiji, Slivenu, Loveču, Vraci, Silistri…

Neke od njegovih najznačajnijih predstava su: „Čovek iz podolska“, „Serjoža je mnogo glup“ – Dmitrij Danilov, „Dim neugašene cigarete“, „Karakteristike ruske ljubavi“ – Aleksandar Galin, „Dogovor 2019“ – Majk Bartlet, „Boing Boing“ – Mark Kamoleti, „Ostrvo robova“ – Pier de Marivo, „Emigrantski san“ – Mate Matišić, „Spasilac“ – Kiril Topalov, „Traži se nov suprug“ – Miro Gavran, „Foliranti OOD“ – Džon Patrik, „Između dve stolice“ – Rej Kuni, „Osvrni se u gnevu“ – Džon Ozborn, „Brisel“ – Petja Ruseva, „Arhangel Mihail“ – Georgi Markov, „Podzemni galebovi“ – Alfonso Vajeho.

Dobitnik je prestižnih nagrada za režiju „Bronzani vitez“ na 13. MTF-u „Zlatni vitez“ u Moskvi 2015. godine i na IX Međunarodnom festivalu EUROPEAN THEATRE ACTION – NETA u Vraci 2019. godine.

 

 

REČ REDITELJA

Lice nije samo deo našeg tela, ono je metafora koja izražava duhovno stanje čoveka. Lice, kao specifična supstanca kroz koju možemo da zamislimo određenog čoveka.

Kada se, na neki način, ponašaš pogrešno, ti gubiš svoje lice i obrnuto, možeš da ga vratiš kada vršiš dobra dela. Zato je, u stvari, reč o metafori. Ime predstave nas vodi ka zapletu u okviru kog je čovek izgubio svoje lice i svoju dušu.

Predstava je posvećena preživljavanju ljudske duše u savremenoj Rusiji, zemlji klošara, mafioza, alkoholisanih intelektualaca i uspešnih biznismena, koji sa lakoćom menjaju svoj socijalni status, ali uvek bivaju potčinjeni svemogućem bogu – novcu.

U tom suviše aktuelnom pejzažu, jedan čovek menja svoj identitet – dobija novo ime, dokumenta, pa čak i lice… Davno izgubljena ljubav ga vraća ponovo u Rusiju i onome što je nekad bio.

Zabavno-gorko-romantična socijalna melodrama podseća na omiljenu klasiku u ovom, tako ruskom žanru.

 

 

Narodno pozoriste Nis

Lica

Bragin – Danilo Petrović
Solovljeva – Maja Vukojević Cvetković
Drankov – Miroslav Jović
Olga – Ivana Nedović
Zarif – Dragan Nikolić Kepa
Konobar 1 – Marko Đorđević
Konobar 2 – Srđan Kitanović

Tehnička ekipa

Inspicijent: Vladislav Đorđević
Dizajn tona: Slobodan Ilić
Dizajn svetla: Dejan Cvetković
Svetlo: David Jovanović
Sufler: Vanja Šukleta

Tehnički direktor: Dejan Mitić
Majstor scene: Slaviša Filipović
Dekorateri: Srđan Kitanović, Miodrag Đorđević, Marin Rajić
Rekviziteri: Marko Đorđević, Dragan Nikolić
Garderoberi: Dušica Mladenović, Marko Dinić
Šminkeri, vlasuljari: Ljiljana Rašić, Marija Cvetanović
Krojački radovi: Marina Stevanović, Vladimir Pekić
Tapetarski radovi: Dragan Dinić
Radionica: Bogoljub Đorđević, Goran Stanković, Branislav Nikolić
Nabavka: Zoran Denčić, Bogdan Todorović
Vozač: Nebojša Šarčević

Narodno pozoriste Nis
poster
Tekst
Aleksandar Galin
Prevod
Novica Antić
Režija i izbor muzike
Vasil Vasilev
Asistent reditelja
Jelena Đorđević
Kostim i scenografija
Katarina Filipović
Lektor
Nataša Ilić
Dizajn plakata i programa
Marina Antić
Organizator
Ivana Stojanović
Fotografije
Nikola Milosavljević / Tatabrada Studio
Premijera
12. februar 2021
Scroll