Duboko emotivna priča o prvoj ljubavi i inicijaciji dvoje dece u svet odraslih. Istovremeno, kroz njihove igre u pesku, intimno i tanano ispričana je priča o njihovim svetovima i životima, koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

 

Reč reditelja
U jednom delu teksta postavlja se pitanje kako je moguće da su uništena sva igrališta i uopšte, zašto se ljudi više ne igraju u pesku. Ako pođemo od slogana ovogodišnje sezone – Heroine i heroji u antiherojskom vremenu, onda bih postavio pitanje da li su Ona i On zaigrani u svom pesku, daleko od društva, naši heroji današnjice? Oni koji nisu zaboravili na pesak i oni koji su dozvolili sebi da se u jednom radosnom trenutku zaljube. U vašoj svakodnevnici osvrnite se malo i zapitajte se zašto su nestala sva igrališta sa peskom i šta je sa njima nestalo među ljudima.
David Alić, reditelj

 

David Alić, reditelj

Rođen 1993. godine u Pirotu. Završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikite Milivojevića i asistenta Borisa Liješevića.

Režirao je predstave: Rotšildova violina – A. P. Čehov, Osećaj brade – Ksenija Dragunska, Eling i Kjel Bjarne – Ingvar Ambjarnsen; Šest lica traži pisca – Luiđi Pirandelo, Mali princ – Egziperi, Žak i njegov gospodar – Milan Kundera, Alisa u zemlji čuda – Luis Kerol, Plavi zec slavi rođendan – Nataša Ilić, Legenda o Mesečevoj princezi – Gorana Balančević itd.

Njegove predstave osvojile su čitav niz kako individualnih nagrada tako i nagrade za najbolje predstave i režiju. Na Festivalu “Mali Joakim” 2016. dobio je Nagradu “Mali Joakim” za najbolju režiju, za predstavu Mali princ.

 

Mihal Valčak

Jedan od najznačajnijih i najizvođenijih poljskih pisaca mlađe generacije. Rođen je 1979. Diplomirao je teatrologiju, a potom i režiju na varšavskoj Pozorišnoj akademiji. Na prvoj godini studija režije objavljuje svoju prvu dramu Igre u pesku i njome pobeđuje na konkursu “Mi na pragu novog veka”.

Od tog trenutka postaje jedan od najnagrađivanijih mladih pisaca. Njegovi dramski tekstovi nalaze se u svim najvažnijim antologijama savremene poljske drame i prevedeni su i igrani na mnogim svetskim jezicima. Mnoge od svojih drama i sam je režirao, ali nikada najizvođeniju – Igre u pesku.

Dela: Nepoznati (2000), Putovanje (2000), Dvoje (2001), Igre u pesku (2001), Put u unutrašnjost sobe (2002), Ispit (2002), Bez didaskalija (2002), Reka (2003), Tužna princeza (2003), Rudnik (2004), Noćni autobus (2004), Ceo Jaroslavov život (2005), Poslednji otac (2007), Ja jadan, kučka i njen novi tip (2007), Baka (2007).

 

 

Narodno pozoriste Nis

Lica

ONA - Maja Banković
ON - Miloš Cvetković

Tehnička ekipa

Rukovodilac tehnike: Ljubiša Živković
Inspicijent: Vladislav Đorđević
Sufler: Aleksandra Vukov
Ton majstor: Dobrila Marjanović
Dizajn svetla: Dejan Cvetković
Svetlo: Dragoslav Dobrosavljević
Majstor scene: Slaviša Filipović
Asistent scenografa: Nikola Pavlović
Dekorateri: Marin Rajić, Mića Lazarević, Miodrag Đorđević, Radovan Živković, Radomir Pešić, Dragan Dinić, Srđan Kitanović
Rekviziteri: Dragan Nikolić, Marko Đorđević
Garderoberi: Dušica Mladenović, Marko Dinić
Šminkeri, vlasuljari: Ljiljana Rašić, Marija Pešić, Ivana Lazarević
Slikarski radovi: Katarina Filipović
Krojački radovi: Marina Stevanović,Vladimir Pekić
Radionica: Bogoljub Đorđević, Goran Stanković, Dragan Perić, Branislav Nikolić
Nabavka: Zoran Denčić
Vozač: Nebojša Šarčević

Narodno pozoriste Nis
poster
Pisac
Mihal Valčak
Reditelj
David Alić
Kostimograf
Selena Tomašević
Kompozitor
Srđan Marković
Scenograf
Katarina Filipović
Lektor
Nataša Ilić
Organizator
Miloš Pavlović
Premijera
20. decembar 2018.
Scroll