Na samom početku 2023, a u 136. godini postojanja Narodnog pozorišta Niš, na Svečanoj sednici Skupštine Grada Niša povodom 11. januara, kolektivu pozorišta uručena je nagrada ,,11. januar“. Pozorište je najviše priznanje Grada Niša potvrdilo nizom izuzetnih dostignuća, predstava i projekata koji su obogatili kulturnu scenu i dodatno afirmisali naše pozorište i naš grad.

Repertoar pozorišta obogaćen je premijernim predstavama San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje), Seme, Dekameron, Brod za lutke, Kokoške, operama Čarobna frula i Na uranku, kao i velikim brojem repriznih predstava i gostovanja drugih pozorišta iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije.

Organizovan je i realizovan 4. Festival pozorišta i drame balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, koji od 2022. godine ime status manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Niš. Na festivalu je učestvovalo 6 predstava iz Srbije i regiona u takmičarskom programu, a na zatvaranju festivala premijerno je izvedena predstava Dekameron, koprodukcija  Gradskog pozorišta Podgorica, Kulturnog centra Bar – Festival Barski ljetopis i Narodnog pozorišta Niš.

U 2023. godini, Narodno pozorište Niš je gostovalo 24 puta na scenama drugih pozorišta u zemlji i okruženju (Crna Gora, Bugarska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina) i učestvovalo na  gotovo svim prestižnim pozorišnim festivalima –  Sterijino pozorje (Novi Sad), Dani komedije (Jagodina), Dani Zorana Radmilovića (Zaječar), Joakim Vujić (Zaječar), Nušićevi dani (Smederevo), Joakimfest (Kragujevac), Festival pobednika festivala (Beograd, Rakovica), Aprilski dani smeha (Leskovac), Teatar u tvrđavi (Smederevo), Teatar na raskršću (Niš), Teatar u jednom dejstvu (Mladenovac), Balkan teatar fest (Dimitrovgrad), Massukini dani (Velika Plana), RuTa (Severna Makedonija), Teatar fest „Petar Kočić“ (Banja Luka), Međunarodni festival malih scena i monodrame (Istočno Sarajevo), na kojima je na festivalia takmičarskog tipa osvojilo  sledeće nagrade:

Glumac Narodnog pozorišta Niš Uroš Milojević, dobio je statuetu ,,Ćuran“ za jedno od 3 najbolja glumačka ostvarenja, za ulogu Džerija u mjuziklu „Neki to vole vruće“ na Danima Komedije u Jagodini, a nagrada “Miodrag Petrović Čkalja” i statueta “Jovanča Micić” dodeljena je ekipi predstave Neki to vole vruće,  koja je dobila najvišu ocenu publike u istoriji Festivala – 4,93.

Najviša ocena publike za istu predstavu uspedila je i na Aprilskim danima smeha u Narodnom pozorištu Leskovac – 4,94.

Predstava San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje), osvojila je 5 nagrada na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić — nagradu za najbolju predstavu, nagradu za najbolju režiju, nagradu za scenografiju, glumačku nagradu Milošu Cvetkoviću za ulogu Malog Šaulisa i nagradu publike.

Na 32. Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, predstava Dekameron dobila je Nagradu za vizuelni identitet “Krstomir Milovanović”.

Na 4.  festivalu Teatar na raskršću ansamblu predstave Noćna frajla dodeljena je specijalna nagrada za kolektivnu igru, dok je reditelj ove predstave Branislav Mićunović dobitnik nagrade za najbolju režiju.

37 članova/članica glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Niš u 2023. bilo je angažovano kao gostujući pisac, reditelj, glumac/glumica, organizator, producent i/ili tehnički saradnik u radu na predstavama drugih pozorišta, snimanju filmova i TV serija, manifestacija, festivala itd.

Na čelu Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije kao predsednik je nastavio sa radom direktor Narodnog pozorišta Niš.

Približno 60.000 gledalaca je prisustvovalo predstavama i programima Niškog teatra.

Ovi podaci govore da je ansambl Narodnog pozorišta Niš priznat kako od stručne, tako i od najšire javnosti.

Tokom 2023. potpisan je i protokol o saradnji s Kulturnim centrom Sokobanja u korist pozorišne umetnosti i razvoja kulture Srbije.

Najavljujemo s radošću i da se bliži završetak radova na dugoočekivanoj Maloj sceni, čime će biti otvorene nove mogućnosti za umetničko izražavanje i interakciju s publikom.

Za narednu godinu u planu je 9 novih produkcija, 8 dramskih i 1 mjuzikl — Prasetina na 178 načina, Koštana , Greta, stranica 89, Vrana u paunovom perju, Aj, Karmela, Da ti ja napravim dramu. Modernu, Ko se boji Virdžinije Vulf?, Don Žuan i Sabirni centar.

Zahvaljujemo na svakoj podršci, s nadom da smo kroz naše predstave i projekte uneli radost i inspiraciju u živote naše publike.

Radujemo se novim susretima, premijerama, festivalima i saradnji. Želimo vam srećnu Novu godinu i Božić!

 

Sa odanošću,

NARODNO POZORIŠTE NIŠ

 

 

 


Scroll