TAČNO I NETAČNO

( O “neustupanju” sale Narodnog pozorišta Niš „Građanskim inicijativama“ – Udruženju građana za demokratiju i građansko obrazovanje 10. 12. 2023)

 

Poštovani,

Zbog ispravnog informisanja javnosti o “neustupanju” sale Narodnog pozorišta Niš „Građanskim inicijativama“ – Udruženju građana za demokratiju i građansko obrazovanje 10. 12. 2023, dostavljamo sledeće:

 

Tačno je da je Narodno pozorište Niš dobilo elektronsko pismo 28. 11. 2023,  od „Građanskih inicijativa“ –  Udruženja građana za demokratiju i građansko obrazovanje, sa pitanjem o dostupnosti sale Narodnog pozorišta Niš „(…) za promociju inicijative ProGlas, kampanje za podsticanje građana za izlazak na izbore (…) 10. decembra od 12.30 do 15.30 časova. Ukoliko ovaj termin nije slobodan, ljubazno vas molimo da nam predložite raspoložive termine od 9. do 15. decembra. Takođe, zamoliću vas da nam pošaljete ponudu za iznajmljivanje navedene sale.“

 

U usmenom razgovoru sa predstavnikom „Građanskih inicijativa“,  direktor NP Niš, Spasoje Ž. MIlovanović, odgovorio je da 10. 12. 2023. NP Niš, nažalost, nije u prilici da ustupi salu, jer je sala navedenog datuma zauzeta zbog priprema i igranja predstave „Preljubnici“, kao i da je tada NP Niš na pozorišnom festivalu u Istočnom Sarajevu sa predstavom „Heroj nacije“. Takođe, direktor NP Niš je obavestio  predstavnika „Građanskih inicijativa“ da je repertoar NP Niš za december 2023. usaglašen 20. novembra 2023, da je njihov upit stigao sa znatnim zakašnjenjem,  da su .svi termini u decembru opredeljeni  i da molimo za malo vremena kako bismo probali da pronađemo drugi termin za ustupanje sale. Nakon tog razgovora predstavnik „Građanskih inicijativa“  nikada  više nije kontaktirao NP Niš sa istim ili sličnim pitanjem.

 

Ističemo da Narodno pozorište Niš, kad god to ne remeti redovne aktivnosti pozorišta, ustupa svoju salu drugom pravnom subjektu u skladu sa zakonskim propisima, o čemu svedoče brojni gostujući sadržaji izvedeni na sceni Narodnog pozorišta Niš, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, rasnu, rodnu, političku ili kakvu drugu intrpretaciju.

 

Srdačno,

Direktor Narodnog pozorišta Niš

Spasoje Ž. Milovanović


Scroll