На сцени Народног позоришта у Нишу, у недељу, 17.02.2019. године, гостује Српско народно позориште из Новог Сада, са вишеструко награђиваном представом „Дух који хода“, аутора Дејана Дуковског, у режији Александра Поповског.

У представи играју: Ненад Пећинар, Душан Јакшић, Милорад Капор, Игор Павловић, Радоје Чупић, Страхиња Бојовић, Јована Стипић, Гордана Ђурђевић Димић, Алиса Лацко и Даница Грубачки.

Представа је своју премијеру у СНП-у, имала у септембру 2015. године.

Карте за предсатаву по цени од 700 динара за пертер и 500 динара за балкон, могу се купити на благајни позоришта.

„Дух који хода“ Дејана Дуковског је фрагментаран, вишејезичан, ауторефлексиван комад, породична и друштвена драма побуне у коју су уткани састојци пародије, трилера, фантастике, апсурда. Текст је утемељен у филмском и позоришном наслеђу – протагониста се директно доводи у везу с ликом из филма „Таксиста“, а радња повремено самосвесно одражава дешавања из Шекспировог „Хамлета“, истичући преплитања позоришта и живота, као и Шекспиров поглед на свет као позорницу. Гласвни лик је Мара, финансијски скршен шекспиролог, у дуговима до гуше, конкретна и метафоричка фигура смождене културе, односно колосалне друштвене небриге за културне вредности. Ипак, он доноси наду, имајући у виду његово прометејство, бескомпромисну борбу за исправљање болних друштвених неправди….“ (из критике Ане Тасић).


Scroll