Завршен је такмичарски програм трећег Фестивала “Театар на раскршћу”, жири није имао лак задатак, публика је имала прилике да ужива у разноврсном програму, што на сцени Народног позоришта Ниш, што на различитим локацијама где је одржан богат пратећи програм. Гости су користили прилике да искажу колико им је лепо и корисно било време проведено на фестивалу, а за крај, домаћин има реч.

 

Фотографија: Спасоје Ж. Миловановић

 

Директор Народног позоришта и директор Фестивала Спасоје Ж. Миловановић каже, у име нишког театра, да су сви врло задовољни овогодишњим издањем.

 

– Пре свега, задовољни смо одзивом публике, али дугујемо и бескрајну захвалност нашим колегама који су дошли и одиграли представе. Зашто то је то битно рећи? Било је сијасет непредвиђених околности, карактеристичних за позориште. Сви су дошли да подрже наш фестивал, свесни да је он посебан – каже Миловановић.

 

На “Театру на раскршћу” инсистира се, пре свега, на сакупљању идеја и промовисању различитости.

 

– Дубоко сам уверен да све са чиме се не слажемо, можемо да ублажимо или променимо ако седнемо и разговарамо. То се дешава на овом фестивалу. Слагање и неслагање, али најмањи заједнички садржалац, који се зове позориште, нешто је што омогућава да се сви осећамо добро и у Народном позоришту Ниш и у Нишу који се показао, по ко зна који пут, као град који је свестан свог потенцијала и са радошћу прима људе који долазе у њега – додаје директор Фестивала.

 

Припреме за четврто издање “Театра на раскршћу” су већ почеле, а жеља свих у организацији је да се врати првобитан датум – да почне на дан Народног позоришта Ниш.

 

– Идеја је да се фестивал врати да буде од 11. до 19. марта, како је било планирано и како смо покушавали 2021. и ове године. Надамо се да ћемо четврти фестивал имати у марту. Пре тога, очекује нас представљање фестивала Нишлијама и Граду како би фестивал постао стална градска манифестација – каже Миловановић.

 

Ниш је одавно показао да заслужује један овакав фестивал, а “Театар на раскршћу” је од прве године доказао да је он тај делић који је недостајао. На људима који су у Народном позоришту Ниш, али и онима који га воле са седишта у сали или можда из даљине, јесте да га чувају, негују и подржавају.

 

Љубица Јоцић


Scroll