Народно позориште Ниш организује састанак међународне  позоришне асоцијације ,,7 плус“ који ће се одржати  08. септембра са почетком у 12.00 у New City Hotel-у,  другог фестивалског дана ,,Театра на раскршћу”, а дан након премијерног извођења представе ,,Чудо Светог Георгија”, која је и први заједнички пројекат асоцијације.

Састанку ће присуствовати чак 12 чланова из асоцијације који долазе из 7 земаља.

Чланови из Литваније су Олга Полевикова и Владимир Гурфинкел, представници  Театра Русдрама из Вилњуса;  чланови из Русије Татјана Тројанскаја, представница Театра ,,Mастерскаја” из Санкт Петербурга, као и Татјана Цветкова  и Ала Јудина, представнице Театра на Василевском из Санкт Петербура;  чланови из Бугарске Василка Бумбарова и Васил Василев, представници Драмско-луткарског театра ,,Иван Радоев” из Плевена. Из Румуније долази Богдан Костеа, представник театра ,,Јоан Славичи” из Арада; из Естоније Филип Лос, представник Вене Театра из Талина;  из Северне Македоније, Скопља глумац  Дејан Лилић, а  из Србије Спасоје Ж. Миловановић, представник Народног позоришта Ниш.

Позоришна асоцијацијa ,,7 плус“ је основана пре две године Плевену у Бугарској, а чине је  позоришта из следећих земаља:  Пољске, Русије, Литваније, Естоније, Румунија,Северне Македоније, Бугарске и Србије. Ова позоришна групација има за циљ отворање културних простора за остале чланове, размену уметника и аутора, као и продукцију заједничких пројеката са посебним акцентом на младе редитеље и савремену драматургију. Асоцијација је отворена за нове чланове што и симболизује реч ,,плус“ у самом називу.

Народно позориште Ниш као једини представник српског театра у овој асоцијацији на овај начин отвара нове културне  просторе, развија међународну сарадњу и тиме унапређује своје уметничке капацитете.

 


Scroll