Juče je u Narodnom pozorištu Niš, sa početkom u 11 časova, održana prva čitaća proba za predstavu ,,Pokojnik“ Branislava Nušića, koju režira Željko Đukić. Premijera predstave planirana je za oktobar mesec u sezoni 2021/2022.

Za kostim je zadužena Nataša Đukić, za scenografiju Igor Vasiljev, dok je asistent scenografa Isidora Spasić, a asistent kostimografa i scenografa Katarina Pavlović. Lektor je Nataša Ilić, a organizator Ivana Madić.

U predstavi igraju:

Aleksandar Krstić- Pavle Marić

Miroslav Jović – Milan Novaković

Aleksandar Mihailović – Spasoje Blagojević

Stefan Mladenović – Gospodin Đurić (ministrov brat)

Miloš Cvetković – Ljubomir

Aleksandar Marinković – Anta

Maja Vukojević Cvetković – Mladena Đaković (novinarka)

Sanja Krstović – Rina

Jasminka Hodžić – Agnija

Katarina Arsić – Vukica

Katarina Mitić Pavlović – Ana/Sofija (služavka)

Branislav Nušić, naš vanvremenski komediograf, kao pozorišni pisac ima naročitih zasluga. „On je pravi pozorišni čovek, više no iko pre njega, on razume scensku veštinu i poznaje pozorišni zanat“, zaključio je svojevremeno Jovan Skerlić, kao i to, da je tokom svog plodnog stvaralaštva „bio omiljeni zabavljač srpske publike i gotovo sam, za dugo vreme, popunjavao srpski teatar“.

U prilog tome, osvrćući se na repertoar niške scene od samog početka „Sinđelića“ 1887. do danas, govori i činjenica da su Nušićevi komadi na niškoj pozorišnoj sceni postavljani više od sto dvadeset puta.

Sagledavajući Nušićev stvaralački opus, uviđa se, da se pred kraj života vraćao satiri. O Nušićevom „Pokojniku“ Velibor Gligorić je napisao: „ Dok se na horizontu ocrtavala preteća najezda fašizma(…) Nušić je prešao sedamdesetu godinu života, preležao tešku bolest iz koje se jedva izvukao. U takvoj atmosferi piše komediju Pokojnik. Zbog toga je i dobila vid ukomponovanja komedije u društvenu dramu i delovala i kao drama, i kao komedija“, za koju i sam Nušić kaže da se „razlikuje od ostalih, jednom grublje izraženom tendencijom, izvesnim oštrijim senčenjem u slikanju naših društvenih prilika“.

„Nušić ovoga puta nije skrio društvenu kritiku i humor“, navodio je Gligorić „ nego je otvorenije i glasnije istupio da na scenu iznese puniju istinu o nasiljima nad čovekom, koja se vrše u kapitalističkom društvu. Delovanje sile vlasti je društveno šire, ovoga puta direktno upereno na čovekovu slobodu i egzistenciju. Obespravljen je kao građanin i u toj meri obespravljen kao čovek da je i obezličen, izlučen je iz društva, a izlučen je i iz života. Čovek koji smeta izvršenju planova i interesu mora isčeznuti sa lica sveta bilo fizički, bilo duhovno. U tome se iskazala i sila fašizma u odnosu na egzistenciju i ličnost čovekovu.“

Prvo izvođenje komada „Pokojnik“ bilo je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u jesen 1937. godine, a iste sezone 1937/38, postavljen je i na niškoj sceni tadašnjeg Narodnog pozorišta Moravske banovine i do kraja 1941.godine, kada su čizme Hitlerovih Nemaca uveliko gazile po novim pozorišnim daskama, tek otvorene pozorišne zgrade, „Pokojnik“ je, prkoseći nadolažećem fašizmu, nanovo oživljavao i četiri puta bio postavljan.

U posleratnom periodu postavljen je jednom, septembra 1946, u režiji Josifa Srdanovića, a poslednji put je pred niškom publikom premijerno izveden oktobra 1987. godine, u režiji Petra Zeca. U pozorišnoj sezoni 2021/22. godine Narodnog pozorišta Niš, biće upisana sedma postavka Nušićevog komada „Pokojnik“.


Scroll