Други позоришни фестивал балканског културног простора ,,Театар на раскршћу” одржаће се од 07. до 14. септембра 2021. у Народном позоришту Ниш,  као и на још две локације у граду предвиђене за пратећи програм – Бановини и Официрском дому.

Публика ће имати прилику да погледа  извођења десет позоришних продукција из чак шест земаља – Бугарске, Македоније, Хрватске, Румуније, Словеније и Србије.

Дан пре почетка Фестивала 06. септембра, очекује нас претпремијера представе ЧУДО СВЕТОГ ГЕОРГИЈА, у режији Николе Завишића, по мотивима истоимене драме Русомира Богдановског. Реч  је о копродукцији Драмско-луткарског театра „Иван Радоев“ – Плевен, Бугарска,  Народног позоришта Ниш – Србија и Театра „Јоан Славичи“ – Арад, Румунија. Карте за ово извођење се могу купити по цени од 600 динара, а представа почиње у 19:30. Одмах сутрадан 07. септембра, представа ће премијерним извођењем свечано отворити Фестивал са почетком у 19:30.

Након ове премијере, до краја Фестивала у главном делу програма ће се одиграти:

Представа  ЗА САДА ЈЕ СВЕ ОК  Крушевачког позоришта, по тексту Наташе Рајковић „Прозор”, а у адаптацији и режији  Снежане Тришић, 08. септембра у 19:30.

Представа ДАН КАДА ЈА НИЈЕ ВИШЕ БИЛО ЈА Београдског драмског позоришта, по тексту Роланда Шимелпфенига, у режији Таре Манић, 09. септембра у 19:30.

Представа ЖИВОТ ЈЕ САН Театра ,,Зонг” из Софије, по тексту Педра Калдерона де ла Барке, у адаптацији и режији Дине Маркове, 10. септембра у 19:30.

Представа КОНС: НОВО ДОБА, Прешерновог гледалишча Крањ из Словеније, по тексту Сречка Косовела, у режији Жиге Дивјака , 11. септембра  у 19:30.

Представа ПАЗИ НА ПРАЗНИНУ Хрватског народног казалишта у Вараждину, по тексту и у режији Романа Николића, 12. септембра  у 19:30.

Представа КО ЈЕ УБИО ЏЕНИС ЏОПЛИН? Српског народног позоришта, по тексту Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, 13. септембра  у  19:30.

Фестивал ће затворити ауторски пројекат Андрее Гаврилију РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНСТВО У НЕКОЛИКО КОРАКА КОЈИ НЕ ВОДЕ НИКУДА, Северног  театра Сату Маре – „Михај Рајку“ трупе из Румуније, 14. септембра у 19:30 када ће и свечано бити додељене награде Фестивала.

У оквиру пратећег програма фестивала публика ће имати прилике да погледа:

Радио-представу САУНДТРЕК ЗА ФИЛМ КОЈИ НИЈЕ СНИМЉЕН, аутора Краља Чачка и Нине Бајсић у извођењу РадиоТеатра Бајсић и пријатеља из Загреба, 13. септембра са почетком у 22:00 у Бановини, дворишту Универзитета.

Позоришну инсталацију за једног гледаоца ХЕРОЈИ 4.33 аутора Саша Димоског, у режији Дејана Дамјановског и извођењу Народног позоришта Јордан Хаџи Константинов – Џинот из Велеса,  9. и 10. септембра у великој сали Официрског дома са почетком у 20:00 и 22:00 обе вечери. Концепт ове инсталације подразумева улазак по једног гледаоца који ће бити вођен  кроз инсталацију као кроз музеј.

Цена комплета карата главног програма Фестивала који обухвата укупно седам представа (од 08. до 14. септембра) је 2800 динара, док је цена појединачне карте за главни програм Фестивала до 06. септембра  600 динара, а од 06. септембра  800 динара. Цена карте за пратећи програм Фестивала је 600 динара.

Продаја карата и комплета почиње од 23. августа. Карте и комплети могу се резервисати сваког радног дана на број телефона благајне позоришта 018/ 245 – 472.

Процедура за улазак на Фестивал подразумева прилог потврде о вакцинацији у било ком облику или сертификат о прележаном ковиду, не старији од 6 месеци или негативан PCR, не старији од 72ч‏ или било који брзи антигенски тест урађен у овлашћеној лабораторији не старији од 48ч.

За посетиоце Фестивала који нису вакцинисани или немају потврду да су негативни, биће омогућено тестирање на лицу места.

У оквиру програма овогодишњег Фестивала одржаће се:

Трибина на тему УЛОГА И МЕСТО ПОЗОРИШТА У МЕДИЈСКОМ ПРОСТОРУ, у малој сали хотела “New City” 09. септембра у 12:00.

Промоција и представљање нових издања Стеријиног позорја и новог броја часописа за позоришну уметност СЦЕНА (учесници: Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорја и Милош Латиновић, гл. и одг. уредник часописа Сцена), у фоајеу Народног позоришта на првом спрату 11. септембра у 17:00.

Промоција књиге ИНТЕРТЕКСТУАЛНА ПЛЕТИСАНКА. О КОНСТИТУЦИЈИ ЛИКА ЛАЗЕ КОСТИЋА, аутора Миливоја Млађеновића, у фоајеу Народног позоришта на првом спрату 11. септембра у 17:00.

Промоција часописа за позоришну уметност ТЕАТРОН, у фоајеу Народног позоришта на првом спрату 11. септембра у 17:00.

Промоција Монографије о Небојши Глоговцу, ауторке Тање Њежић , у фоајеу Народног позоришта на првом спрату 12. септембра у 17:00.

Промоција монографије АЛЕКСАНДАР ЂОРЂЕВИЋ: УВЕК ИСПОЧЕТКА ауторке Драгане Бошковић, у фоајеу Народног позоришта на првом спрату 12. септембра у 18:00.

 

 


Scroll