Представа „Чудо Светог Георгија“ биће премијерно изведена у понедељак 28. и у уторак 29. јуна у Драмско-луткарском театру „Иван Радоев“ из Плевена (Бугарска).

Реч је о међународном пројекату, копродукцији три регионална позоришта: Драмско-луткарског театра  „Иван Радоев“ из Плевена (Бугарска), Театра ,,Јоан Славичи“  из Арада (Румунија) и Народног позоришта Ниш (Србија).

Представу режира Никола Завишић (Србија) по мотивима истоимене драме македонског писца Русомира Богдановског (Северна Македонија). Кореограф је Андреа Гаврилију (Румунија), композитор Милен Апостолов (Бугарска), сценограф Николај Димитров Над (Бугарска), костимограф Константин Влков (Бугарска), драматург Андреј Филипов (Бугарска) и асистент редитеља Калина Енчева (Бугарска).

Ово је први заједнички пројекат позоришне асоцијације ,,Седам Плус”, основане пре три године у Плевену, која обједињује позоришта из Европе и Балкана –  из Пољске, Русије, Литваније, Естоније, Македоније, Бугарске и Србије.

У питању је фантастична трагикомедија, написана 50-их година прошлог века, прича о параболи између живота и смрти. На духовит, забаван и апсурдан начин бави се мрачним темама, уобичајеним и заједничким за све народе Балкана: непрекидним ратовима, суровим убиствима владара и питањима вере и религије, њиховим променама, заменама и злоупотребама.

Ова гротескна игра се дешава у једном безименом царству (можда негде на Балкану), где се води вечита борба за власт, а народ се држи у потпуној покорности кроз злоупотребу и манипулацију вером. Али шта се деси када анђели, предвођени архангелом Михаилом, понуде владару да се одрекне старих паганских веровања и прими једну нову религију (која необично подсећа на хришћанску). Може ли цело једно царство преко ноћи да промени веру? Шта је цена такве промене?

У представи играју глумци сва три позоришта:

Асен Данков, Ентони Пенев, Бориса Сарафова и Надја Керанова(Драмско-луткарски театар ,,Иван Радоев“, Бугарска);

Драгиша Вељковић, Драгана Јовановић и Марко Павловски (Народно позориште Ниш, Србија);

Марина Пали и Стефан Догару(Театар  ,,Јоан Славичи“, Румунија);

као и специјални гост пројекта Дејан Лилић, првак Драмског театра Скопље (Северна Македонија).

У Народном позоришту Ниш, премијерним извођењем представе „Чудо Светог Георгија“ 06. септембра 2021. биће свечано отворен други позоришни фестивал „Театар на раскршћу“.

Премијера у Театру „Јоан Славичи“ је 06. октобра.

 


Scroll