Представа ,,Пази на празнину“, Хрватског народног казалишта у Вараждину, ауторски пројекат Романа Николића, биће одиграна сутра у 19.30 у оквиру главног програма фестивала ,,Театар на раскршћу“.

Редитељ: Романо Николић

Драматург: Оља Лозица

Сценографија и костимографија: Здравка Ивандија Киригин

Асистент сценографа: Жарка Крпан

Дизајн расвете: Весна Коларец

Композитор и избор музике: Дамир Шимуновић

Видео пројекције: Иван Лушичић

Инспицијент:Ведран Дервенкар

 

Играју:

 

Хана Хегедушић

Ива Краљевић

Бети Лучић

Роберт Племић

Спазам Оргазам

 

РЕЧ АУТОРА И РЕДИТЕЉА

Представа је то која поставља питање шта значи бити други и другачији, као и колико смо без обзира на то што смо други, заправо и другачији. Шта ми као људи претпостављамо о другима и колико те претпоставке, а у већини случајева су научени обрасци препознавања доводе до осуђивања. Када бисмо престали површно дефинисати људе с којима се сусрећемо и покушали схватити њихове боли, страхове, борбе и патње увидели бисмо палету сличности с којим имамо више заједничких тачака него различитости. Станица на којој се сусрећу протагонисти представе постаје сусрет драг перформанса, трагичних јунака  и “моралних” проказивања кроз форму фрагмената документаристичких приказа.

 

На свету постоји толико тема за разговор. 

Све те теме могући су објекти пажње у позоришту. Која је важнија? Која нас се тема више тиче? Окрутност? Безосећајност? Неправда? Неслобода? Неједнакост? Бесправност? Насиље? На шта смо осјетљиви, као људи? Шта нас дира? Шта желимо променити у свету? Шта желимо променити на нама самима, односно У нама самима? Постоји ли оно нешто чему сви ми, као људи, тежимо? Која је то тема? Које је то питање? Где почети? Од чега? Од кога? Можда ово звучи као низ општих питања, и јесу на неки начин, али сва су та питања сваком човеку који имало гледа око себе – блиска. Нису ли? Сви ми гледамо око себе. Мотримо. Размишљамо. Питамо се. Закључујемо. Темељем тога делујемо. И… Нешто хоћемо. Шта хоћемо? Нисмо ли се сви некад у неком тренутку свога живота упитали – зашто је свет такав какав је; зашто се догађа то што се догађа; могу ли ја некако то променити; јесам ли бахат(а) ако имам ту жељу; је ли та жеља за променом искрена, истински настала из потребе да свима буде боље или желим мењати свет само зато да се ја у њему боље осећам тако што ће се сви око мене осећати боље? Желим ли мењати свет из свог ега или је то стварносна људска потреба? Јесам ли лажан(а) у томе? Смета ли ми неправда спрам других зато што то унижава мој властити мир или ми смета неправда зато што истински верујем у бољи свет, у нас, људе? Верујем у препознавање, разумевање; да је могуће без бремена, осуде, срама и кривице живети живот на Земљи и дати обол људском роду…

Оља Лозица

Цeна картe je 800 динара.

Цeна комплeта карата за главни програм Фeстивала који обухвата укупно сeдам прeдстава (од 08. до 14. сeптeмбра) јe 2800 динара.

Процeдура за улазак на Фeстивал подразумeва:

Прилог потврдe о вакцинацији, у било ком облику или

Сeртификат о прeлeжаном ковиду, али нe старији од 6 мeсeци или

Нeгативан ПЦР, нe старији од 72ч или

Било који брзи антигeнски нe старији од 48ч

За свe посeтиоцe Фeстивала, поликлиника ,,Хуман” ћe омогућити антигeнско тeстирањe у поликлиници по цeни од 700 динара. Купљeна карта сe показујe на увид, а рeзултати стижу у року од пола сата.

 


Scroll